NOVI ŽUPNIK U STAROM GRADCU UVEDEN U SLUŽBU

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je u na blagdan Gospodinova Preobraženja, 6. kolovoza Župu Sv. Petra Apostola u Starom Gradcu, i u župnoj crkvi na misnom slavlju uveo u župničku službu novoimenovanog župnika Borisa Divkovića.
Na početku misnog slavlja biskup Antun je pozvao nazočne na molitvu da se otajstvo preobrazbe ostvari na prethodnom župniku Slavku Patrle koji je preminuo prije 16 dana a prije dva tjedna ispraćen na vječni počinak. Zahvalio je vlč. Slavku za njegovo svećeničko služenje, za slabosti, bolesti i nevolje koje je imao, kroz koje je bio kušan u vjernosti Bogu i Crkvi i u kojima je tu vjernost posvjedočio. Također je zahvalio dekanu Virovitičkog dekanata Pavlu Filipoviću, Mariu Večeriću i drugim svećenicima koji su se pobrinuli da Župa Stari Gradac za vrijeme bolesti i nemoći vlč. Slavka da ona ne ostane bez svetih slavlja. Rekao je da će danas na ovaj dragi blagdan u župničku službu biti uveden njihov novi župnik Boris Divković. Potom je Goran Lukić pročitao dekret o imenovanju novog župnika, i predstavio njegov dosadašnji život, nakon čega je novi župnik ispovjedio vjeru po propisanom obrascu. Biskup je zatim pozvao nazočne župljane na molitvu da njihov mladi župnik uzmogne ostvarivati ono što Bog od njega traži i na što ga Crkva šalje.
U homiliji je biskup Antun najprije novom župniku Borisu na zanimljiv način predstavio župu Stari Gradac. Naime, prisjetio se vremena kad je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća kao delegat kardinala Franje Kuharića bio poslan u Stari Gradac dijeliti krizmu, i kako je toga lipanjskog dana bilo veoma vruće, i u punoj župnoj crkvi teška zapara, a prozori se nisu mogli otvoriti. Rekao je da je zbog te vrućine dobro zapamtio župnu crkvu u Starom Gradcu. Ustvrdio je da je s druge strane susreo ljude, koji doduše nisu mogli otvoriti prozore na crkvi, ali su otvorili svoja srca za Boga, progovorili u pjesmi, u molitvi i očitovali druge znakove svoje pripadnosti Bogu u Katoličkoj Crkvi, zaboravio je vrućinu, a zapamtio da i ovdje živi Bog, Isus Krist, ima one s kojima može računati. Novom župniku je poželio da ga ne prestraši ni današnja vrućina ni išta drugo, nego da ga ohrabre radosna lica nazočnih župljana kojima svjedoče kako žele surađivati s s njime da bi se među njima ostvarivalo ono što je Isus Krist po služenju biskupa i svećenika povjerio svojoj Crkvi. »Povjeravam mladog župnika vama, a vas povjeravam njemu, da u ljudskoj, a još više u vjerničkoj dobrohotnosti tragate za onim što je Božje, tom Božjem se radujete, s tim Božjim surađujete, izgrađujete se kao zajedništvo naše mjesne požeške Crkve, i rastete u srcima i dušama do neba« Rekao je da nas današnji blagdan Preobraženja Gospodnjega, a osobito Božja riječ koju smo navijestili upućuje na to kako se može rasti. Ustvrdio je da je Riječ Božja putokaz koji treba slijediti i novi župnik i svaki član Župe. Što je preobraženje, biskup je pojasnio polazeći od pojma pretvorbe društvenog u privatno vlasništvo, rekavši da se pretvorba događa na materijalnoj razini našeg postojanja, a preobraženje na duhovnoj.
Tumačeći naviještenu Božju Riječ, biskup je rekao da prorok Danijel, unatoč tome što živi u teškim vremenima za svoj narod, kad je pogled mnogih ljudi zamućen te ne vide dobro, u viđenju vidio kako iz mora izviru četiri nemani koje simboliziraju četiri neljudske i bezbožne vladavine. Istovremeno dok iz mora izlaze spomenute nemani, s neba silazi netko kao Sin čovječji. »Tko zapravo ima vlast nad svijetom i nad svakim od nas? Tko su vladari svijeta«, zapitao je biskup, odgovorivši da nas prorok Danijel uvjerava da je sva vlast na nebu i na zemlji dana Sinu Čovječjemu, liku s kojim se Isus Krist poistovjetio tako da je sebe nazivao tim naslovom. Dok nositelji zemaljskih stvarnosti, ustvrdio je biskup, mogu mijenjati materijalnu stvarnost oko nas, jedino nas Isus Krist može preobraziti i pobijediti naše stanje ranjenosti, zlom, pokvarenošću i smrću, jer on jedini posjeduje moć Božje ljubavi koja je jača od smrti. »Hrvatskoj ne treba pretvorba, nego preobrazba«, ustvrdio je biskup, ponovivši da je moć Isusove ljubavi naša jedina snaga, i da se samo po njoj u nama istinski može dogoditi ono za čim čeznemo. Pozvao je nazočne da na današnji blagdan požele da se to u njima dogodi. Upozorio je, međutim, da se preobrazba ne događa laganim, lagodnim i površnim putem, nego putem trpljenja i žrtve. Podsjetio je na jučerašnji Dan domovinske zahvalnosti i Dan naših hrvatskih branitelja, ustvrdivši da su nam naši branitelji posvjedočili istinitost Božjeg načela preobrazbe, jer bez njihove žrtve ne bi bilo naše slobode, pojasnivši da sloboda nije nešto materijalno, nego stanje našega ljudskog dostojanstva i cjelovitosti našeg ljudskog bića. Naglasio je da uz nju postoji druga i još važnija sloboda, kojom nas je Isus Krist oslobodio od prolaznosti i smrti. Završavajući homiliju izrazio je uvjerenja da i danas ima „među nama onih koji su spremni zaista zasukati rukave, i krajnje se založiti za one vrijednosti za koje se založio Bog Otac kad je dao svoga Sina Isusa Krista, da umre s nama i za nas, kako bi se ostvario Božji naum o nama«
Na svršetku misnog slavlja novi župnik se obratio svojim novim župljanima, koji su njegove riječi popratili pljeskom. Biskup Antun je taj pljesak protumačio kao znak ohrabrenja novom župniku i njihova poštovanja prema njemu. Podsjetio je okupljene vjernike da uskoro slavimo blagdan sv. Lovre, zaštitnika naše Biskupije, i rekao da se raduje susretu s njima na biskupijskim slavljima, na hodočašću u Katedralu minule korizme, a uskoro na hodočašću u Voćin, protumačivši kako je župa sastavni dio mjesne Crkve i po njoj opće Crkve na čelu s papom Franjom. Pozvao je nazočne da vjeruju Isusovoj Crkvi u njezinoj cjelovitosti, da u tom smislu surađuju sa župnikom. Zazvao je Božji blagoslov na služenje novog župnika, na zajedništvo starogradačke Župe, na sve ono dobro i plemenito što će nastojati činiti, da Bog dadne da to urodi dobrim rodom.