UVEDEN U SLUŽBU NOVI ŽUPNIK U STRAŽEMANU

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je u nedjelju, 7. kolovoza Župu Sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu, i u župnoj crkvi na misnom slavlju u župničku službu uveo novoimenovanog župnika Roberta Mokrog. S njim su, uz spomenutog novoimenovanog župnika, koncelebrirali dosadašnji župnik msgr. Josip Devčić, i Nikola Legac, kancelar Biskupskog ordinarijata.
Na početku misnog slavlja biskup Antun je podsjetio nazočne da je 45 godina u ovoj župnoj crkvi sveta slavlja predvodio župnik Josip Devčić, služeći Isusu Kristu, uloživši puno svoje ljubavi, žrtve i vjernosti Bogu i svome hrvatskom narodu u cjelini. Naglasio je da je župnik Devčić tijekom 19 godina postojanja Požeške biskupije u nekoliko službi koje je vršio bio zauzet oko života naše mlade Požeške biskupije. Zahvalio mu je za sve dobro što je tijekom tih godina u župi i biskupiji učinio, a osobito za njegov doprinos u obnovi svetišta u Voćinu, i poželio mu da njegovi umirovljenički dani budu ispunjeni mirom i radošću. Također je podsjetio nazočne da je razlog današnjeg okupljanja uvođenje u službu novog župnika Roberta Mokrog, kako to propisuje crkveni zakon. Potom je kancelar Nikola Legac pročitao dekret o njegovu imenovanju župnikom Župe Sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu, ukratko prikazao njegov život, nakon čega je novoimenovani župnik Robert Mokri ispovjedio vjeru po propisanom obrascu.
Na početku homilije biskup Antun je rekao da je prva dužnost župnika biti sa svojim župljanima u njihovim radostima i nadama, žalostima i tjeskobama, i to s onakvim raspoloženjem s kakvim je Isus Krist živio među nama. Tumačeći misna čitanja rekao je da starozavjetni mudrac u prvom čitanju podsjeća na događaj izlaska svoga naroda iz egipatskog ropstva, opisujući pashu kao noć oslobođenja. Primijenivši to na naše sadašnje prilike, biskup je ustvrdio da mnoge naše ljudske nade i iščekivanja ostanu neispunjena, a mnoga naša djela neostvarena. Stoga je svećenikova trajna zadaća neprestano nas podsjećati da postoji djelo Božje, ono koje je u punini ostvareno u Isusu Kristu, i da to djelo ne može ostati neuspješno, jer se Bog u njemu zauzeo za nas krvlju svoga Sina, i njegovom smrću nam posvjedočio veličinu svoje ljubavi prema nama. Imati vjeru, nastavio je biskup, kako nam svjedoči pisac poslanice Hebrejima u današnjem drugom čitanju, znači razumjeti to Božje djelo, i već sada kao predokus uživati u njegovim plodovima »Vjera nije naš ljudski proizvod, već djelo Božje u nama; vjera je moć našega duha Bogom osposobljena da možemo razumjeti njegov svijet, ne toliko pameću, koliko srcem«. Pisac poslanice Hebrejima, nastavio je biskup, kaže da je Bog za nas pripravio grad, domovinu, to jest vječno nebesko kraljevstvo kao stvarnost konačnog ostvarenja svih naših nada. Svećenikovo poslanje je naviještati tu Božju istinu o nama i po svetim sakramentima u nju uključivati ljude, da već u ovom prolaznom životu obilježenom mukama, nevoljama i smrću budemo početno ali stvarno dionicima njegove konačne pobjede i punine života. Završavajući homiliju zamolio je Blaženu Djevicu Mariju, koju župljani stražemanske župe vole i kojoj rado hodočaste u Voćin, zatim bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza, koje osobito štuju, da ih svojim zagovorom uključe u taj pobjednički Božji dinamizam, da ih on ne ostavi ravnodušnima, nego ispuni budnošću i nadom.
Na svršetku misnog slavlja župljanima se kratkim nagovorom obratio njihov novi župnik Robert Mokri, spominjući što je sve njegov prethodnik učinio u župi i pozivajući ih na zajedništvo i suradnju. Biskup Antun je zazvao Božji blagoslov na ono što će novi župnik u zajedništvu sa župljanima nastojati ostvarivati, izričući unaprijed svoju radost ponovnih susreta s njima već na proslavi svetkovine biskupijskog zaštitnika sv. Lovre, kao i na predstojećem hodočašću u Voćin.