GODIŠNJI SUSRET BOGOSLOVA POŽEŠKE BISKUPIJE

Kao i prijašnjih godina bogoslovi Požeške biskupije iz raznih bogoslovija okupili su se ovog ljeta kako bi proveli dio ljetnih praznika gradeći zajedništvo mjesne Crkve. Okupljanje je bilo u popodnevnim satima 1. kolovoza u Domu Betanija u Ćunskom na otoku Lošinju. Susretu su se pridružila šestorica mladića koji će od jeseni započeti svoju bogoslovnu formaciju. Toga dana bilo je predstavljanje, međusobno upoznavanje s novo pridošlim članovima zajednice i iznošenje iskustava iz života bogoslovija u kojima bogoslovi žive. Svaki dan uz rekreativnu i sportsku aktivnost u moru i uz more bio je obogaćen i duhovnim programom.
Jedan dan proveli su na otoku Cresu u Punta Križa gdje su na ekonomiji Krčke biskupije mogli upoznati i materijalni dio funkcioniranja jedne mjesne Crkve. Uz domaćine Toljanića i ob. Bosca bogoslovi su kušali odlične domaće autohtone proizvode. Dan domovinske zahvalnosti proslavljen je molitvom, pjesmom i misom za Domovinu, a uvečer je bio susret sa hrvatskim braniteljem gospodinom Silvijom koji je sudjelovao u oslobađanju Knina iznoseći svoja iskustva, a koji je neprimjetno bio na usluzi bogoslovima tih dana. Bogoslove je posjetio i biskup u miru msgr. Valter Župan koji je rodom iz Ćunskog. Ukratko je prikazao povijesne činjenice 20. stoljeća koje su vezane uz Dom Betanija i uz ljude koji su živjeli na otocima Krčke biskupije, a kojih je prije Drugog svjetskog rata u većini mjesta bilo čak deset puta više nego danas.
Drugi dio susreta bogoslova bio je od 7. do 10. kolovoza u Domu Sv. Augustina u Velikoj. Ondje su proslavili dan Gospodnji, posjetili Dom za starije i nemoćne osobe u Velikoj, sudjelovali na bdijenju uoči proslave svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Biskupije kao i na samoj proslavi svetkovine u srijedu 10. kolovoza u Požegi. Nakon euharistijskog slavlja i programa u organizaciji Caritasa, a prije polaska kućama susreli su se sa svojim biskupom Antunom koji je izrazio radost što Biskupija može sudjelovati u njihovoj formaciji gradeći među njima zajedništvo mjesne Crkve. Potaknuo ih je na odgovoran pristup u izgradnji svoje osobnosti u suradnji s njihovim poglavarima i mjesnim biskupom kako bi kao svećenici mogli odgovoriti zahtjevima vremena u kojima će djelovati kao službenici Crkve.