MOLITVENO BDIJENJE PRED BLAGDAN SV. LOVRE U NJEGOVOJ POŽEŠKOJ CRKVI

U predvečerje svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, 9. kolovoza u svečevoj crkvi u Požegi održano je molitveno bdijenje koje je započelo svečanom službom večernjih hvala pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića, u zajedništvu s Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj, članovima Stolnog kapola, svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i gradskih župa, časnim sestrama, bogoslovima, aspirantima za svećeništvo i drugima.

U homiliji nakon kratkog čitanja biskup Antun je pozdravio sve nazočne, napose biskupa Juru Bogdana, koji je prvi put kao vojni ordinarij došao u sjedište Požeške biskupije i koji će predvoditi sutrašnje slavlje svetkovine sv. Lovre. Osvrnuvši se na tekst kratkog čitanja iz Prve Petrove poslanice, biskup Antun je rekao da se ovim molitvenim slavljem želimo pridružiti mnoštvu Isusovih učenika koji su krenuli putem njegova križa, te da se na taj način ostvarilo zajedničarstvo Kristovih patnja, o kojem govori sv. Petar u pročitanom ulomku, i da u njem sv. Lovro blista kao jedan od dragulja. »Kad čovjek sebe uloži u vrijednosti života, onda je utkao sebe u Božji svijet i smjestio se na razinu smisla, usmjerio se prema cilju koji nije on smislio, nego ga daje Bog«, rekao je biskup. Dodao je da je sv. Lovro sebe uložio u vrijednost Isusovih patnja, u njegovu muku i smrt, ljubav koja je pobijedila smrt te je s Kristom pobjednik. Sveti Lovro povezuje s Isusovim križem i njegovom pobjedničkom moći treće stoljeće u kojem je živio s nama danas. To je najsnažnija i najdragocjenija povijest, ustvrdio je biskup: povijest vjernosti Boga čovjeku očitovanoj u križu i povijest vjernosti čovjeka Bogu očitovana u tolikima koji su se u svojoj slobodi opredijelili za Isusa Krista. »Hoće li se nama dogoditi da ostanemo na plitkoj i površnoj razini života«, upitao je biskup, »ili će nas sv. Lovro pokrenuti i oduševiti da se ugradimo u vrijednosti kojima nas je naučio Bog u Isusu Kristu?«, upitao je biskup. Završio je svoje razmišljanje molitvom da Isusova krv, moćna njegovom pobjedničkom ljubavlju onako prožme naše živote, kao što je prožela Lovrin život, i učinila ga duhovnim velikanom te je zazvao sv. Lovru da moli za nazočne, za Požešku biskupiju i hrvatsku domovinu
Bdijenje je nastavljeno klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje je predvodio Mario Večerić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici. Sastojalo se od pet molitvenih cjelina. Započelo je meditacijom i molitvenim zazivima za karitasove volontere, a izrekli su ih volonteri požeške župe Sv. Terezije. Uslijedila je meditacija i molitva za siromahe, koju su izrekli volonteri požeške župe Duha Svetoga. Zatim su volonteri Župe Sv. Leopolda Mandića u svoju meditaciju i molitvene zazive uključili potrebe Požeške biskupije i njezinog biskupa. Slijedeća meditacija popraćena molitvenim zazivima bila je za duhovna zvanja, a pripremili su je bogoslovi i aspiranti. Posljednja meditacija s molitvenim zazivima bila je za mlade, a izrekli su je predstavnici zajednica mladih grada Požege. Završnu pak molitvu prije euharistijskog blagoslova predvodili su volonteri požeške župe sv. Ivana Krstitelja. Svaka molitvena cjelina bila je protkana pjevanjem i sviranjem zbora mladih. Ovim molitvenim bdijenjem stvoreno je sasvim posebno duhovno ozračje i na najljepši je način započela ovogodišnja proslava svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina karitasa.