U VELIKOJ ODRŽANE DUHOVNE VJEŽBE ZA SVEĆENIKE POŽEŠKE BISKUPIJE

U Domu sv. Augustina u Velikoj od 11. do 14. rujna održane su duhovne vježbe za svećenike Požeške biskupije koje je predvodio isusovac pater Mirko Nikolić na kojima su sudjelovala 42 svećenika. Pater Nikolić svoje je meditacije usredotočio na promišljanje o Božjem i svećeničkom milosrđu vodeći se temom Godine milosrđa i Papinom bulom „Misericordiae vultus“. Na svršetku duhovnih vježbi, 14. rujna svetu je misu predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. U pozdravu je izrazio radost što su brojni svećenici sudjelovali na duhovnim vježbama, izrazivši vujerenje da je tim putem Bog ušao u djuhovne sastavnice njihova bića koje mogu biti žive samo njegovom snagom a koje imaju veliku važnost ne samo za osobni svećenički duhovni rast, nego po njihovu služenju i za požešku mjesnu Crkvu.
U homiliji biskup je istaknuo kako završetak duhovnih vježbi upravo na blagdan Uzvišenja svetog križa ima posebno značenje. Slijedeći misao liturgijskih čitanja kazao je kako u središtu današnjeg slavlja nije križ, nego Raspeti, Sin Božji, koji je postavši čovjekom išao putem poniženja da bi bio uzvišen, sišao s neba da bi bio uzdignut na nebo te da njegovo raspeće na križ evanđelist predstavlja kao prolsavu. Spomenuo je svećenicima da je Bog žrtvovao Sina da bi nas izdigao iz našeg smrtnog stanja te – ako za njega nije bilo nekog „lakšeg“ puta – križ ostaje bitnom sastavnicom izvornog svećeništva koji treba ugraditi u našu svakodnevicu te svoju svećeničku žrtvu sjediniti s njegovom da bismo s njime bili pobjednici.
Kazao je kako je uvjeren da su se svećenici u ovim duhovnim vježbama zaustavili pred samima sobom, pogledali sebi u oči, provjerili koja su to opredjeljenja koja ne odgovaraju Isusovu križu i njihovu poslanju te donijeli odluku da će uz pomoć Božju nastojati oko svoje ljudske izgradnje da bi mogli milosno rasti u skladu s načelom „milost pretpostavlja narav“. Na kraju homilije istaknuo je kako je uistinu lijepo biti svećenik ukoliko nastojimo biti vjerni Isusu Kristu i njegovu križu, te je zamolio Isusovu Majku da prati svećenike na njihovu križnom putu kao što je bila sa Sinom pod njegovim križem.
Biskup Antun je na kraju svete mise zajedno sa svima nazočnima izmolio molitvu za svećenike, pozvao ih da svakodnevno mole jedni za druge, zahvalio p. Mirku Nikoliću što je prihvatio biti voditeljem duhovnih vježbi te na svećenike i njihovo služenje zazvao Božji blagoslov.