BISKUP ŠKVORČEVIĆ KRSTIO PETO DIJETE DARUVARSKE OBITELJI SIVONJIĆ

U nedjelju, 25. listopada požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru i krstio Marijanu, peto dijete Dragana i Biljane Sivonjić. U pozdravnoj riječi biskup je istaknuo kako se na današnjem slavlju nekoliko dragocjenih sastavnica ove mlade daruvarske župe na sretan način povezuje u jedno: Krštenje petog djeteta roditelja Sivonjić kao poseban događaj nade u zemlji gdje je više umrlih nego rođenih, uvođenje u službu novoizabranih članova Župnog pastoralnog vijeća kojem je zadaća u suradnji sa župnikom promicati Isusov vrijednosni sustav te najava đakonskog ređenja Tomislava Sanića podrijetlom iz ove župe. Kazao je kako je sve to znak župnog duhovnog dinamizma te je izrazio radost što na svoj način može u njem sudjelovati. Uslijedio je obred primanja novokrštenika i predstavljanje članova Župnog pastoralnog vijeća te njihovo polaganje prisege vjernosti službi koju s preuzeli.
U homiliji biskup je na temelju svetih čitanja progovorio o bogatstvu, istaknuo da i danas kao i u Isusovo vrijeme gotovo isključivo bogatstvom smatramo posjedovanje materijalnih dobara. Izlažući Isusov govor o nekom bogatašu i siromahu Lazaru, upozorio je da Isus ne daje bogatstvu značenje nečega grješnog, jer je Bog stvorio i materijalnu stvarnost za čovjekovo dobro, nego spominje problem bogataša koji zloupotrebljava materijalna dobra stvorena za sve ljude, prisvajajući ih samo za sebe. Još je pripomenuo kako bogataš u evanđelju za razliku od siromaha Lazara nema imena upravo zato da mu mi koji se možda služimo materijalnim dobrima sebično dadnemo ime te se pokrenemo na obraćenje. Spomenuo je da ta dobra postaju putem u vječnost kad ih dijelimo s drugima, a put u propast kad ih zgrćemo samo za sebe. Kazao je da to vrijedi i za međunarodne odnose u kojima jedni žive u obilju a drugi nemaju niti najpotrebnije, istaknuvši potrebu za pravednijim svjetskim gospodarskim sustavom.
Upozorio je kako mentalitet suvremenog društva ne pridaje gotovo nikakvo značenje duhovnom bogatstvu, ljubavi, pravednosti, praštanju, plemenitosti koje osposobljuje za pravilno služenje materijalnim dobrima. Ukazao je na bračnu ljubav kao duhovno bogatstvo iz kojeg se rađa novi ljudski život, bogatstvo za vječnost, zahvalivši roditeljima Sivonjić što su se izdigli iz hrvatske osrednjosti te posvjedočili svoju opredijeljenost za takvo bogatstvo, prihvaćajući i peto dijete. Dodao je kako je župa zajednica onih koji njeguju Isusovu osjetljivost za duhovne vrijednosti, te je novim članovima Župnog pastoralnog vijeća poželio da u suradnji sa župnikom budu hrabri promicatelji Isusova vrijednosnog sustava i istinskog čovjekova dostojanstva.
Na svršetku svetog slavlja biskup je čestitao roditeljima Sivonjić na krsnom preporođenju njihova djeteta a novim članovima Župnog pastoralnog vijeća na povjerenju koje su im iskazali župljani kad su ih izabrali za tu službu. Ohrabrio je vijećnike i sve nazočne vjernike da u suradnji sa svojim župnikom Žarkom Turukom zauzeto izgrađuju zajedništvo svoje mlade župe, kao što izgrađuju i uređuju novu crkvenu zgradu u kojoj se okupljaju. Nakon svete mise u prostorima župnog doma biskup je primio obitelj Sivonjić, razgovarao napose s djecom, uručio im darove a roditeljima novčani prilog Požeške biskupije.