NOVI MANDAT ČLANOVA ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA POŽEŠKE BISKUPIJE

U svim župama Požeške biskupije u nedjelju, 25. rujna, na središnjim župnim euharistijskim slavljima predstavljeni su članovi novog petogodišnjeg saziva Župnog pastoralnog vijeća, koji su izabrani 11. rujna ove godine, i čiji je izbor potvrdio požeški biskup Antun Škvorčević. Na svečanosti predstavljanja svojoj župnoj zajednici novoizabrani vijećnici su položili prisegu da će svoju službu obavljati zauzeto i savjesno za dobro Crkve i za ostvarenje njezina poslanja. Biskup Škvorčević predvodio je navedeno slavlje u župi sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru.
Prethodnog dana, 24. rujna spomenuti vijećnici sudjelovali su na proslavi Biskupijskog dana u Požegi, prigodom 19. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja dijecezanskog biskupa. Na programu, koji je za njih priređen u crkvi Duha Svetoga, svima im je urečen tiskani primjerak Pravilnika Župnoga pastoralnog vijeća u Požeškoj biskupiji, protumačena narav i svrha župnoga pastoralnog vijeća te njegovo djelovanje na tri područja: naviještanja Božje riječi (kerigma), bogoslužja i molitvenog života (leiturgia) te karitativne djelatnosti (diakonia). Ukupan broj izabranih vijećnika u župama Požeške biskupije iznosi 863 člana od kojih je čak 491 žena što je zanimljiv podatak u kontekstu aktualne društvene rasprave o zastupljenosti žena u političkim i drugim organizacijama suvremenog hrvatskog društva.
Uz redovite aktivnosti predviđene Pravilnikom, novoizabrani vijećnici će se ove pastoralne godine osobito angažirati u ostvarivanju biskupijskog programa priprave za slavlje Trećega biskupijskoga euharistijskoga kongresa o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije.