OTVOREN BISKUPIJSKI DAN U POŽEGI: GOVOR BISKUPA ŠKVORČEVIĆA

U Požegi je 24. rujna održan Biskupijski dan na čijem je otvorenju biskup Antun Škvorčević uputio nazočnima sljedeću riječ:
„Poštovana braćo svećenici i đakoni, redovnici i redovnice, cijenjeni vjeroučitelji i odgajateljice u vjeri, dragi bogoslovi i svećenički aspiranti, sve vas okupljene na Biskupijskom danu u Požegi od srca i s posebnim poštovanjem pozdravljam. Izraze osobite dobrodošlice upućujem članovima nedavno izabranog novog saziva župnih pastoralnih vijeća, lektorima i izvanrednim djeliteljima sv. Pričesti, koji zboruju u crkvi Duha Svetoga, kao i povjerenicima za pojedina pastoralna područja naše Biskupije, voditeljima crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te predstavnicima naših katoličkih škola. Pridružujem ih ovom našem skupu s osjećajima dubokog zajedništva koje ćemo očitovati i ostvariti u Katedrali euharistijskim slavljem, izvorom i vrhuncem života i naše mjesne Crkve.
Poznato vam je da se za dva dana, idućega 27. rujna napunja 19 godina i započinje 20. obljetnica kako je po odluci sv. Ivana Pavla II. uspostavljena naša Požeška biskupija i započela svoj povijesni hod pod geslom ‘Krist, danas i uvijeke’! Sazvali smo tradicionalni Biskupijski dan i pozvali na njega sve one kojima je uz zaređene službenike – biskupa, svećenike i đakone – povjerena određena služba u našoj Biskupiji, kako bismo Bogu zahvalili za dar pripadnosti jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi u svojoj požeškoj mjesnoj Crkvi. Želimo nakratko svrnuti pogled na minulu pastoralnu godinu i provjeriti što smo u njoj ostvarili, da bismo se okrenuli k započetoj pastoralnoj godini, u kojoj ćemo sve programe usmjeriti na svetu euharistiju oko koje se okuplja i od koje živi Crkva te se pripravili za naš biskupijski euharistijski kongres koji se održava svake desete godine. Na današnji dan iduće godine, 24. rujna 2017. okupit ćemo se na biskupijskoj euharistijskoj velepostaji u Požegi, sjedištu naše Biskupije kao pripadnici Božjeg naroda i nositelji različitih razina poslanja. U tom svetom slavlju očitovat ćemo tko smo mi u našoj mjesnoj Crkvi po daru Isusove ljubavi, pobjednice nad smrću, trajno prisutne i djelatne među nama snagom Duha Svetoga, koji nas izgrađuje i daje da rastemo kao živi organizam, Tijelo Kristovo u našem narodu i Domovini. Radujem se što je među nama danas fra Ante Crnčević, profesor na zagrebačkom KBF-u, predstojnik HILP-a i glavni urednik časopisa ‘Živo vrelo’. Od srca ga pozdravljam i zahvaljujem što će nam svojim izlaganjem o biskupijskom euharistijskom kongresu pomoći da se duhovno dobro raspoloženi uputimo prema spomenutom važnom događaju naše Biskupije.
Draga braćo i sestre! Želio bih vam danas iskreno i srdačno zahvaliti za sve ono što svatko od vas na svom mjestu i u svom poslanju, povezan s dijecezanskim biskupom i drugom subraćom nastoji s velikom požrtvovnošću svakodnevno ostvarivati. Zahvaljujem vam što ste svojom otvorenošću i suradnjom omogućili biskupu da od prvih dana naše mjesne Crkve može vršiti svoju službu usred Božjeg naroda i s njime. Posebno vam zahvaljujem što s mnoštvom vjernika naše Biskupije rado hodočastite u naša marijanska svetišta, napose u Voćin i Pleternicu, gdje u snažnoj vjeri jednostavnih ljudi pronalazim duhovno ispunjenje i potporu vlastitom služenju. To služenje je uz mnoge radosti, popraćeno i brojnim poteškoćama osobne i opće naravi. Zajedno s vama nastojao sam da naša Biskupija niti u minuloj pastoralnoj godini u vrijeme Izvanrednog jubileja milosrđa ne bude mrtva stvarnost, nego živi organizam Isusove Crkve koji služi čovjeku na ovim našim prostorima izranjenom raznim nevoljama, da bude još zauzetija u evangelizacijskim iskoracima na karitativnom području, u pastoralu obitelji, napose s brojnom djecom, u odgoju i obrazovanju po našim katoličkim školama, djelovanju na polju kulture, te na drugim razinama života. Svjestan sam da sam pri tom pokatkad učinio nespretan korak, izrekao poneku tešku riječ, očitovao gestu koja je nekoga povrijedila. Želio bih danas, na pomolu jubilejske 20. obljetnice naše Biskupije u godini Izvanrednog jubileja milosrđa, zamoliti sve vas za oproštenje, kao što to isto svjedočim onima koji su ponekad prema meni bili nedobrohotno raspoloženi. Neka nam Gospodin svima podari mir!
Dok danas na Biskupijskom danu zajedno s vama u raspoloženju otvorenosti i pastirske zauzetosti propitujem što smo prošle godine nastojali pastoralno činiti, te zahvaljujem za sve ono što je ljudski gledano bilo uspješno, a žaleći za ono što je propušteno ili krivo učinjeno, molim da nam Bog dadne svjetla i snage Duha Svetoga kako bismo ove pastoralne godine bili mudriji i hrabriji, povezaniji i složniji u ostvarivanju povjerenih nam evangelizacijskih zadaća. Geslo naše Biskupije ‘Krist, danas i uvijeke’ trajni nam je podsjetnik, kako nije važno ono što smo mi uspjeli učiniti, nego što je Isus Krist mogao po nama ostvariti. I ovaj Biskupijski dan prvenstveno je naš zajednički pokušaj otvoriti mu u požeškoj mjesnoj Crkvi vrata naših života, naših sposobnosti i slabosti, naše iskrenosti i sumnjičavosti, srdačnosti za njega i bezvoljnosti, te mu posvjedočiti da je on naš jedini Gospodin u kojeg polažemo svoje osobne nade i nade naše domovine i svijeta.
Na to ćemo posebno misliti dok budemo danas kroz sveta vrata ulazili u našu Katedralu na euharistijsko slavlje, ištući od Gospodina da nam udijeli oprost svih vremenitih kazni koje smo zaslužili za svoje zloće i propuste, nemare i manjak međusobnog poštovanja. S tim osjećajima vjere, bratske dobrohotnosti i iskrene spremnosti na pročišćenje i učvršćenje međusobne suradnje u zajedničkom nam evanđeoskom poslanju još jednom vam izričem srdačnu dobrodošlicu. Neka ovo bude uistinu Dan koji za nas učini Gospodin.“