PROSLAVLJEN DAN POLICIJE U POŽEGI

Prigodom Dana policije sv. Mihaela Arkanđela, djelatnici Policijske uprave Požeško-slavonske okupili su se u crkvi sv. Lovre u Požegi u utorak, 27. rujna na misno slavlje, koje je predvodio generalni vikar Josip Krpeljević izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića. S njim je koncelebrirao vojni kapelan Željko Volarić. Slavlju su bili nazočni Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije s dožupanima, Dario Dasović, načelnik Policijske uprave Požeško-slavonske sa suradnicima, brigadir Milan Čorak, zapovjednik 123. brigade Hrvatske vojske sa suradnicima, načelnici općina te roditelji policajaca poginulih u Domovinskom ratu.
Pozdravivši na početku slavlja sve nazočne, generalni vikar ih je podsjetio da je danas 19. obljetnica uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa te svetkovina Obljetnica posvete Katedrale. Povezujući u homiliji govor o Crkvi kao Božjoj građevini, nebeskom gradu Jeruzalemu, sa zemaljskim gradom (polisom), rekao je da slika utvrđenog grada šalje poruku sigurnosti i zaštite, naglasivši da i djelatnici u policiji, dok ljudima oko sebe pružaju zaštitu i sigurnost, i sami trebaju Božju zaštitu, ponajprije u vršenju svoga časnog posla, a onda i u svom osobnom i obiteljskom životu. Na primjeru Isusova milosrdnog pristupa grješnom čovjeku Zakeju, o kojem govori naviješteni evanđeoski ulomak, pozvao je nazočne da čovjeku koji u svojoj ranjenosti zlom čini prekršajna i kaznena djela, ne pristupaju samo kao profesionalni čuvari javnog reda i mira, nego ponajprije kao kršćani koji na nasilje ne odgovaraju nasiljem, nego milosrđem koje jedino može onoga koji čini zlo potaknuti na obraćenje, odnosno na prestanak života u grijehu.
Na koncu misnog slavlja, čestitajući nazočnima predstojeći blagdan njihova zaštitnika sv. Mihaela Arkanđela, generalni vikar im je zahvalio za dolazak i sudjelovanje u misnom slavlju, kao i za sve ono što svakodnevno čine za ljude, osiguravajući im život u miru, redu i sigurnosti.