GOVOR MARIA BEUSANA NA OTVORENJU POŽEŠKOG DIJECEZANSKOG MUZEJA

»Dijecezanski muzej Požeške biskupije sadrži, kao što ste čuli, izvanredno vrijedne predmete upravo crkvene baštine, ali i likovna djela najpoznatijih hrvatskih umjetnika. Moja ideja prilikom oblikovanja samog postava Muzeja temeljila se je na želji da prikažem pojedine prizore crkvenog ambijenta u različitim stilskim epohama. Zahvaljujući ogromnom vremenskom rasponu materijala koji mi je bio na raspolaganju, to je bilo i moguće učiniti. Tako su predmeti iz određenih stilskih epoha grupirani u pojedine manje grupacije, koje dočaravaju u stvari tek fragmente crkvenog interijera vezanog za određeno stilsko razdoblje. Inače, unutar samog unutarnjeg oblikovanja posebna se pozornost posvećivala pitanju kako složiti te predmete, i kako ih što bolje čuvati – to je uvijek bilo u prvom planu, pa je prema tome odabrana i rasvjeta koja ne utječe i ne zagrijava; oblikovane su vitrine za izloške upravo prema dimenzijama samih predmeta, ali i spomenute grupacija tih predmeta. Unutar oblikovanja sačuvana je maksimalna transparentnost, tako da prostor ima i jednu kvalitetu prozračnosti, što je osobito zanimljivo jer onda u dubinskim vizurama dolazi do spajanja pojedinih grupa i raznih stilskih epoha u dubinskom, odnosno prostornom odmaku.
Ja sam izradio, kao što je kazao gospodin Biskup, idejni projekt postava, odnosno adaptacije postojeće zgrade za namjenu Muzeja, i koristim ovu priliku da se posebno zahvalim svojoj kolegici arhitektici Ireni Jurin, koja je izradila izvedbenu dokumentaciju i ishodila sve potrebne dozvole.
Još bih napomenuo da je u prizemlju ove kuće, u njenom istočnom dijelu predviđena čitaonica u kojoj će, osim knjiga katoličke biblioteke, biti mladima u ovom Gradu pružena mogućnost i pristupa internetu, što će oni sigurno s oduševljenjem prihvatiti. Što se tiče zbirke slika moderne i suvremene umjetnosti o kojoj je govorio gospodin Biskup, valja napomenuti da je u ovom gradu puno škola i puno mladih ljudi, i divno je da smo postavili tu galeriju, u kojoj su autorska djela najeminentnijih hrvatskih slikara i kipara: tu su gotovo svi profesori sa zagrebačke Akademije i, dakako, brojni akademici, tako da će ljudi biti sada u svom gradu direktno u kontaktu s tim vrhunskim umjetninama. Hvala lijepa.«