BISKUP ŠKVORČEVIĆ KRSTIO PETO DIJETE U SESVETSKOJ OBITELJI FILIPOVIĆ

U nedjelju, 16. listopada biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Svih Svetih u Požeškim Sesvetama tijekom kojega je krstio Miru, peto dijete Miroljuba i Snježane Filipović. Dobrodošlicu mu je izrazio župnik Tomasz Cybula. U pozdravu biskup je čestitao roditeljima za dar još jednog ljudskog bića kojim su obogatili Crkvu i domovinu, istaknuvši dalekosežnost pojave svakog čovjeka na ovom svijetu koju mu je udijelio Bog u svom vječnom naumu.
Spomenuo je da je jučer u Grabarju, filijali sesvetske župe izabrana nova prva seoska žena, istaknuvši da je majka malog Mire po kriterijima služenja života zavrijedila da je tako nazovemo. Podsjetio je da će to dijete u krštenju biti pridruženo Isusovoj smrti i uskrsnuću, postati dionikom njegove sudbine u kojoj je Bog ostvario puninu i smisao našeg ljudskog postojanja. Dodao je da će ujedno krštenjem biti ugrađeno u zajedništvo Crkve, Isusova živog organizma i u njemu rasti do mjere njegove ljubavi koja je pobijedila smrt. Pozvao je nazočne da se prigodom ovog krštenja obnove u istini Božjoj o njima u koju su ušli vlastitim krštenjem.
U homiliji biskup je tumačeći sveta čitanja aktualizirao određena pitanja iz našeg života. Na temelju ulomka iz Knjige Izlaska o borbi Židova protiv Amalečana prigodom izlaska iz Egipatskog sužanjstva na putu u obećanu zemlju biskup je podsjetio na ljudski život kao trajnu borbu protiv zla koje ga želi porobiti, ne dopuštajući mu živjeti slobodu po kojoj već ovdje na zemlji postaje dionikom domovine na nebu za koju je stvoren. Osvrnuo se na demografsko stanje kod nas koje je u središtu pozornosti sastavljanja nove Hrvatske Vlade, istaknuvši da je potrebno boriti se protiv brojnih razloga koji porobljavaju slobodu ljubavi mladih bračnih parova te ona ostaje neplodna a domovina pogođena najvećim siromaštvom, manjkom života novih ljudskih bića i tako opustošena. Pohvalio je roditelje Filipović što su bili uspješni u borbi protiv neprijatelja života, te svojim petim djetetom posvjedočili slobodu svoga opredjeljenja koje nas uvodi u obećanu zemlju.
Pozornost je posvetio i molitvi o kojoj je riječ u prvom čitanju i evanđelju ove nedjelje. Istaknuo je da je molitva stavljanje sebe i svoga života u dimenzije onostranosti, ulazak u Božji svijet te ona kao takva ne može biti neplodna. Posebno je naglasio važnost molitve u braku i obitelji, koji kad se svedu samo na ljudske ograničene mogućnosti postaju tijesan okvir za ostvarivanje onoga za čim nam srce čezne. Izrazio je uvjerenje da je obitelj Filipović u molitvi pronalazila snagu za ljubav koja se ne boji života, te kazao da će u njoj trajno biti duhovno jaki za nošenje žrtve kojom polažu sebe za svoju djecu, njihovu izgradnju i rast. Poželio im je puno Božjeg blagoslova na tom putu.
Nakon euharistijskog slavlja biskup je u župnom domu primio obitelji Filipović, upoznao njezine članove i nastojanja, djeci podijelio darove a roditeljima uručio novčanu potporu Požeške biskupije.