BISKUP U DAVORU KRSTIO ŠESTO DIJETE OBITELJI ŠTIVIN

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 30. listopada Župu Marije Kraljice i sv. Jurja u Davoru te tijekom nedjeljnog euharistijskog slavlja u župnoj crkvi krstio djevojčicu Anu, šesto dijete Željka i Melite Štivin. Izraze dobrodošlice uputio mu je župnik Goran Kovačević. Biskup je u pozdravu pozvao vjernike na divljenje životu i na zahvalnost za dar novog ljudskog bića. S osobitom je radošću pozdravio roditelje koji su donijeli dijete na krštenje, zahvalio im i čestitao na opredjeljenju za život.
U homiliji biskup je spomenuo kako smo se okupili oko oltara Isusa Krista, pobjednika nad smrću, proslaviti rođenje novog života. Kazao je da svojim dolaskolm na svetu misu svjedočimo kako s obzirom na život ne želimo ostati na razini površnog razmišljanja i govora, nego dopustiti Božjoj riječi da nam ona progovori o njegovim dubokim dimenzijama i da nas zahvati otajstvo koje slavimo. Rekao je da u ulomku iz Knjige Mudrosti, naviještenom u prvom čitanju, starozavjetni mudrac tumači da je Bog izvor života jer ljubi i ne mrzi ni jedno biće koje je stvorio. Biskup je upozorio kako je mržnja nemoć duha i da Bog svoju moć očituje praštanjem i milosrđem te da je ono u dnu svega postojećeg kao kohezivna snaga koja sve stvoreno drži na okupu. Pozvao je nazočne da se obnove u svijesti kako u dubinu našeg postojanja nije upisana smrt, nego Božja ljubav, koja je moćna nas i stvarnost oko nas održati u postojanju da ne nestane u ništavilu. Naglasio je da nas na to podsjeća i šesto djetete u obitelji Štivin, u kojem se očitovala Božja i roditeljska ljubav prema životu. Upozorio je da je nasuprot Bogu ljubitelju života mržnja prema životu koja se očituje na različite načine. Ustvrdio je kako se iz govora, javnih nastupa i konkretnog djelovanja pojedinaca i skupina u Hrvatskoj zapaža neprijateljski odnos prema životu i svojevrsna mržnja prema domovini i hrvatskoj državi. To na neki način očituju i oni koji se, živeći u braku, umjesto za rađanje novog života, opredjeljuju za sebičnost u dvoje zbog koje Hrvatska umire. Izrazio je suzdržanost prema tumačenju demografskog problema u nas isključivo lošom gospodarskom situacijom, istaknuvši da ona ponajprije ovisi o duhovnom stanju ljudi, odnosno o manjku ljubavi zbog kojeg umire život. Zamolio je Gospodina Isusa neka nam svima u Hrvatskoj pomogne da ne umremo duhom i da, nastojeći napredovati na gospodarskoj razini, ne postanemo nemoćni ljubavlju, nemoćni pred životom.
Tumačeći susret Isusa i bogatog nadcarinika Zakeja, opisan u današnjem evanđeoskom ulomku, biskup je naglasio kako Zakej unatoč svom visokom društvenom položaju i bogatstvu nije sretan, i zato želi »vidjeti« Isusa, sluteći da je u njemu prisutna punina Božjeg života, izazovnija od njegove službe ubiranja poreza i bogatstva. Ustvrdio je da, prije nego li je Zakej vidio Isusa, Isus je »vidio« njega, prepoznavši u njegovu srcu čežnju za pravom istinom o sebi. I kad ga je Isus pozvao da siđe sa smokve i primi ga u svoj dom, Zakej je to učinio »žurno i radosno«, izišavši zapravo iz svoga dotadašnjeg polovičnog života. Na temelju činjenice da je bilo i onih koji su susret Isusa i Zakeja promatrali zlim pogledom i nisu se radovali grješnikovu obraćenju, nego su u njemu vidjeli samo njegovu zloću jer im je mržnja pomračila vid, biskup je upozorio da smo i mi danas u Hrvatskoj izloženi opasnosti da nam zloća pomrači pogled, te da uvijek i posvuda vidimo samo negativnost i pokvarenost, postanemo zarobljenicima takvog stanja, uvjereni da se ono ne može promijeniti. Pozvao je vjernike da poput Isusa Božjim pogledom koji ne mrzi nikoga, nego svakome želi dobro, u ljudima oko sebe vide ljubav Božju kojom su stvoreni i koja im je u Isusu Kristu omogućila pobjedu nad zlom i smrću, surađuju s njome te postanu promicatelji kulture života.
Na svršetku svete mise biskup je čestitao obitelji Štivin i cijeloj župi na krsno preporođenom novom ljudskom biću i poželio Božji blagoslov na njegovu životnom putu. Susreo se potom s obitelji Štivin u župnom domu, upoznao se pobliže napose s djecom, uručio im darove i novčani prilog Požeške biskupije.