MJESEČNI SUSRET TRAJNE FORMACIJE MLADIH SVEĆENIKA I ĐAKONA POŽEŠKE BISKUPIJE

U Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 7. studenog održan je mjesečni susret trajne formacije mladih svećenika i đakona Susretu je nazočio dijecezanski biskup Antun Škvorčević. Susret je započeo molitvom Trećeg časa. Pozdravljajući nazočne svećenike i đakone biskup Antun se osvrnuo na ulomak kratkog čitanja u kojem Bog poziva ljude da budu sveti kao što je on svet, istaknuvši da svetost sastoji u tome da budemo što više Božji. Podsjetio ih je na bît svećeničke trajne formacije rekavši da svećenik, kao i svaki čovjek općenito, kao biće koje je u stalnom dinamizmu nastojanja ni u jednom trenutku svog života ne može za sebe reći da je dovoljno čovjek, ili dovoljno svećenik, nego mu valja stalno truditi se oko rasta do one razine koju nazivamo svetost.
Upozorio ih je da onog trenutka kad prestanu rasti, počinju nazadovati, naglasivši da je to najlošije što im se može dogoditi. Ustvrdio je da je potrebno stalno imati želju biti na onoj razini života na koju nas poziva Bog. Podijelio je sa sudionicima susreta potresno iskustvo koje je doživio u Skadru na beatifikaciji tridesetosmorice mučenika bezbožnoga komunističkog sustava u Albaniji tijekom vladavine Envera Hoxhe od 1945. do 1974. godine, na čelu s nadbiskupom Drača Vincencom Prenušijem, među kojima su i dvojica Hrvata s Kosova: fra Serafin Glasnović Kodić, iz Janjeva, i don Anton Muzić, iz Letnice. Ateistički sustav, koji je pod prijetnjom zatvora i smrti tražio od vjernika da prestanu biti vjernici, propao je i pobijedilo je Božje. Rekao je da se ta Božja pobjednička snaga, koja se očitovala u nedavnoj prošlosti, treba očitovati i u osobnom životu svećenika, pozvavši ih da ne dopuste da u njima propadne ono što je Božje, jer će onda u njima propasti i ono što je ljudsko. Biskup je spomenuo kako je na povratku s beatifikacije zajedno s tristotinjak hodočasnika iz Voćina i Đulovca pohodio Letnicu i tamošnje Gospino svetište, i kako se ondje osvjedočio u snagu vjere kojom su stanovnici uz velike i teške žrtve stoljećima ostali vjerni Bogu od osmanlijske pa sve do komunističke vladavine. Ova beatifikacija, kazao je, podsjeća nas da među hrvatskim svećenicima ima istinskih velikana, koji su išli putem svetosti te nas oni pozivakju da se ne obeshrabrimo na svom putu. Završavajući uvodni nagovor, biskup je rekao da će se na mjesečnim susretima trajne formacije mladih svećenika i đakona obrađivati konkretna pitanja koja se odnose na njihov osobni život, i na taj način doprinijeti da njihovo pastoralno djelovanje bude plodonosnije.
Potom je Želimir Žuljević, predstojnik Biskupijskog ureda za crkveno-pravna pitanja na temelju najnovijih crkvenih dokumenata održao izlaganje o crkvenim i državnim pravnim normama i postupcima vezanima uz kažnjiva djela protiv šeste Božje zapovijedi, osobito s obzirom na pedofiliju i spolno zlostavljanje maloljetnih osoba. U drugom dijelu susreta razvila se plodna rasprava na izloženu temu s obzirom neka druga konkretna pitanja i probleme s kojima se susreću svećenici u svakodnevnom pastoralnom djelovanju. Na svršetku susreta sudionici su pošli u Katedralu i ondje predvođeni biskupom pred Svetohraništem pohvalama i poklicima iskazali poštovanje Isusu Kristu prisutnom u otajstvu Presvete Euharistije. Susret je završio zajedničkim objedom u Domu pape Ivana Pavla II.