BISKUPOVO PISMO VJERNICIMA PRIGODOM ZAVRŠETKA GODINE IZVANREDNOG JUBILEJA MILOSRĐA I NAJAVE TREĆEG BISKUPIJSKOG EUHARISTIJSKOG KONGRESA

Časna braćo svećenici i đakoni,

poštovani redovnici i redovnice,

bogoslovi i vjeroučitelji, dragi vjernici!

Na svršetku liturgijske godine, 20. studenog 2016., na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenog, papa Franjo će svečanim liturgijskim slavljem u Rimu zatvoriti godinu Izvanrednog jubileja milosrđa. Toga dana u svim našim župama sjedinit ćemo se sa Svetim Ocem i moliti da snaga Božjeg milosrđa, kojoj smo se nastojali otvarati tijekom protekle jubilejske godine, trajno ostane djelatna u našem osobnom, obiteljskom i javnom životu, da bismo napose ljudima na rubu društva mogli svjedočiti posebnu blizinu. Pri svršetku svete pričesti na svim svetim misama izrazit ćemo Bogu zahvalnost za darove njegova milosrđa koje smo primili tijekom jubilejske godine, pjevajući himan „Tebe Boga hvalimo“.

 

Prethodnog dana, u subotu, 19. studenog 2016. euharistijskim slavljem u požeškoj Katedrali u 12.00 sati zaključit ćemo Izvanredni jubilej milosrđa za našu mjesnu Crkvu. Kako je već obznanjeno, za ovu prigodu o blagdanu sv. Cecilije zaštitnice svete glazbe, hodočastit će u požešku Katedralu župni crkveni pjevački zborovi, praćeni svojim župnicima, kao i predstavnici svećenika iz svih dekanata. Pridružit će im se članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća da po njima na spomenutom slavlju u Katedrali budu zastupljene sve župe naše Biskupije. Uz njih su pozvani i svi drugi vjernici na hodočašće u Požegu, napose iz župa Katedralnog arhiđakonata.
S prvom nedjeljom došašća, 27. studenog 2016. započinje nova liturgijska godina u kojoj se spominjemo 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, u čijem će središtu biti treći biskupijski euharistijski kongres, koji ćemo slaviti u nedjelju, 24. rujna 2017. Sudjelovanjem u različitim programima tijekom priprave za kongres nastavit ćemo promatrati lice Božjeg milosrđa u Isusu Kristu, prisutnom među nama u presvetoj euharistiji. Za kongresnu misao vodilju izabrali smo „Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja“! To je prošireno biskupijsko geslo, koje ćemo pjevati nakon svakodnevne prigodne molitve na svršetku svake svete mise, utvrđujući se u svijesti vjere kako Krist ostaje naša jedina istinska nada u sadašnjim zbivanjima i nesigurnostima. Jedna od važnih sastavnica proslave bit će biskupijsko hodočašće u Rim, od 28. travnja do 3. svibnja 2017., kojim želimo očitovati svoju duboku povezanost s općom Crkvom na čelu s papom Franjom, a čije dioništvo ostvarujemo po svetoj euharistiji. Napose snažan hodočasnički trenutak bit će slavlje svete mise na grobu utemeljitelja naše Biskupije, sv. Ivana Pavla II. u Bazilici sv. Petra. Pozivam sve vjernike koji su u mogućnosti hodočastiti da se što prije jave svojim župnicima kako bi ih oni na vrijeme pribilježili među putnike. Župnici će obavijestiti vjernike o uvjetima putovanja i pomoći im da što lakše ispune ono što je potrebno za hodočašće.
Ovih dana održavaju se svećenički susreti na arhiđakonatskim razinama. Na taj način oni prvi započinju s programom priprave za euharistijski kongres, promišljajući o što djelatnijem slavljenju svete mise, izvoru i vrhuncu sveukupnog života Crkve, središtu života svake župe. Slijedit će ih župni pastoralni vijećnici također na arhiđakonatskim susretima, koji će se održati u prvom tjednu došašća po sljedećem rasporedu: 28. studenog – Slavonsko podravski arhiđakonat; 29. studenog – Katedralni arhiđakonat; 30. studenog – Zapadno slavonski arhiđakonat i 1. prosinca – Posavski arhiđakonat. Na njima će župni pastoralni vijećnici biti upoznati s doprinosom koji u suradnji sa župnicima trebaju dati u odvijanju programa priprave za euharistijski kongres, napose u održavanju kateheza o svetoj misi u korizmi iduće godine, s ciljem našega što dubljeg, djelatnijeg i plodnijeg sudjelovanja u svetim slavljima.
Pozivam sve vjernike Požeške biskupije da radosna i otvorena srca uđu u euharistijsku godinu našega biskupijskog jubileja. Neka sva naša nastojanja oko duhovne izgradnje i rasta u zajedništvu mjesne Crkve po euharistijskom otajstvu prati Božji blagoslov i zagovor Isusove Majke, naše najvjernije Odvjetnice. Sve vas od srca u Gospodinu pozdravljam.

 

† Antun Škvorčević

požeški biskup