BISKUP PRIMIO VODITELJE UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA

U Biskupskom domu u Požegi, 21. studenoga požeški biskup Antun Škvorčević primio je voditelje udruga hrvatskih branitelja s područja Požeške biskupije. Na susretu su bili: Nenad Križić, predsjednik zajednice udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije; Mato Bubaš, predsjednik HVIDR-e Slatina; Damir Vratković, predsjednik HVIDR-e Orahovica; Zvonko Kožnjak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana klub SOKOL, Milanovac; Stipo Grgić, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e Požeško-slavonske županije; Stipo Hodak, predsjednik HVIDR-e Pakrac; Ivo Nikić, predsjednik HVIDR-e Lipik; Željko Grgić, predsjednik udruge specijalne policije iz Domovinskog rata »Trenk«, Požega; Silvana Kordiš, predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Požega; Krešimir Pavelić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije; Štefan Paun, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e Brodsko-posavske županije; Pavo Naletilić, predsjednik Udruge 108. brigade ZNG RH, Slavonski Brod; Mato Modrić, predsjednik Udruge ratnih veterana 121. Brigade, Nova Gradiška; Darko Mussiov, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata »Zebre«, Nova Gradiška; Darko Josić, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata »Ris«, Kutina-podružnica Novska i Miroslav Ranogajec, predsjednik HVIDR-e Našice. Susretu je nazočio i voćinski župnik Mladen Štivin.
Biskup Antun je pozdravio nazočne voditelje braniteljskih udruga, spomenuvši znakovitost ovog susreta koji se odvija u ozračju spomena žrtve Vukovara i skorog spomena žrtve Voćina. Podsjetio ih je da su oni pripadnici i predstavnici onih ljudi koji su 1991. prepoznali važnost obrane Domovine te bili spremni za njezinu slobodu položiti i vlastiti život, ustvrdivši da je to plemenitost koju se ne smije zaboraviti i za koju im iskazuje posebno poštovanje. Osobito je naglasio kako žrtvi onih koji su položili vlastite živote u obrani Domovine treba dati dostojanstvo koje im pripada, kazavši da se ono očituje već time što ih pamtimo, a da je molitva i njihovo povezivanje s otajstvom Isusove muke, smrti i uskrsnuća najbolji način pamćenja, jer ih promatramo u žrtvi njegove ljubavi kojom je pobijedio zlo i smrt. Zahvalio je nazočnima za sve što su u tom pogledu učinili i što nastoje činiti.
Istaknuo je da je jedno od njihovih plemenitih nastojanja i čuvanje dostojanstva onih koji su poginuli u Voćinu, kao i onih koji su se borili za oslobođenje Voćina. Riječ osobite zahvalnosti biskup je uputio gospodinu Nenadu Križiću koji u suradnji s nazočnima promiče hodočašća hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u Voćin na dan 13. prosinca, kad se dogodilo poniženje u Voćinu, kad je razorena voćinska crkva i ubijeno 47 nedužnih ljudi. Spomenuo je da se prije nekoliko dana u Vukovaru očitovala snažna hrvatska osjetljivost za sve ono što se ondje dogodilo, napose za nedužne žrtve i da bi to isto raspoloženje trebalo proširiti i na Voćin prigodom 8. hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije idućega 13. prosinca. Zahvalio je unaprijed svima nazočnima za sve ono što će učiniti u pripremi i organizaciji toga hodočašća.
Potom je gospodin Nenad Križić u ime svih nazočnih zahvalio biskupu na riječima pozdrava i dobrodošlice, istaknuvši kako im puno znači što ih je on našao za njih vremena i primio ih na razgovor. Uputio je pozdravnu riječ svojim kolegama i suborcima, predsjednicima braniteljskih udruga iz gradova na području Požeške biskupije, koje se nalaze u šest različitih županija. Izvijestio je nazočne o tijeku priprema za spomenuto hodočašće u Voćin idućega 13. prosinca, i o pojedinim točkama programa. Zatim je svaki nazočni voditelj udruga hrvatskih branitelja predstavio svoj rad, stanje članova svoje udruge te predložio određenu suradnju u obilježavanju značajnih datuma iz njezine ratne prošlosti. Među ostalim istaknuta je važnost njegovanja duhovnosti među članovima udruga za čišćenje i liječenje svega onoga što je ranjeno u ratu.
Na koncu biskup je rekao braniteljima kako je ovaj susret za njega bio veliko obogaćenje te im je obećao duhovnu i molitvenu potporu u njihovim konkretnim plemenitim nastojanjima da se njegovanjem spomena na Domovinski rat, žrtvama i poginulim braniteljima iskazuje zahvalnost i dadne dostojanstvo koje im pripada. Svakom sudioniku susreta biskup je uručio knjigu „Voćin“, Zbornik radova međunarodnog znanstvenog skupa o voćinskoj crkvi i svetištu koji je održan 2011. godine.