SUSRET OBITELJI NA TEMU „KOMUNIKACIJA U OBITELJI“

Dana 3. prosinca 2016. u biskupijskoj kući u Đulovcu je održan susret obitelji na temu “Komunikacija u obitelji”, u organizaciji Centra “Pro vita et familia” i Caritasa Požeške biskupije, a u suradnji s mjesnim župnikom Ivanom Certićem. Na susretu je sudjelovalo 50-ak članova obitelji iz Đulovca. Sve sudionike susreta na početku je pozdravio Goran Lukić, ravnatelj Caritasa, a Ana Matković, voditeljica Centra “Pro vita et familia” Požeške biskupije predstavila je plan programa i ukazala kako su, u današnjem vremenu, važne aktivnosti usmjerene prema obitelji i za obitelj.
Predavanje o važnosti komunikacije unutar obitelji, za roditelje, je održao Marijan Pavelić, povjerenik za medije Požeške biskupije. Nakon molitve za obitelj, predavač je naglasio kako je obitelj temelj društva i siguran prostor za rast i sazrijevanje te da se komunikacija uči, upravo, u obitelji. Nadalje je navedeno kako dobra i kvalitetna komunikacija, uz iskazivanje povjerenje, otvorenost i iskrenost, ohrabrivanje, pohvalu i osluškivanje pojedinca što želi reći, omogućuje stvarno obiteljsko zajedništvo te razvija njihovu međusobnu suradnju. S druge strane, loša i nekvalitetna komunikacija, koja je praćena čestim svađama, napetim i nejasnim situacijama te nerazumijevanjem, razbija obiteljsko zajedništvo i ugrožava dijete unutar obitelji. S obzirom da se u mnogim obiteljima previše nekvalitetno razgovara, roditelji su pozvani stvoriti bolje komunikacijsko ozračje u svojoj obitelji tako da obitelj bude ljepše mjesto za življenje, ne savršeno, ali svakako bolje. Nakon predavanja uslijedile su radionice, usmjerene na komunikaciju među bračnim partnerima i komunikaciju roditelj – dijete, koju su proveli Marijan Pavelić i Ana Matković.
Za vrijeme roditeljskog predavanja, djeca su sudjelovala u tri kreativne radionice. Glazbenu radionica vodila je Ksenija Mikulčić, tajnica Biskupijskog caritasa, a likovnu i kreativnu radionicu provele su Lucija Lucić i Martina Čerti. učiteljice iz Katoličke osnovne škole u Požegi.
Po završetku pojedinačnih aktivnosti, uslijedile su zajedničke aktivnosti roditelja i djece, kratka zakuska i zabavni program, na kojem su Mate Vukić, Mia Raguž, Stephani Grgić i Ivana Blažević izveli predstavu „Mrvice iz mog dnevnog boravka“. Na samom kraju, djeca su predstavila roditeljima što su izradila i naučila na radionicama, a voditeljica Centra, zahvalila je svima prisutnima što su u ovo adventsko vrijeme, i na ovaj način, odlučili obogatiti sebe i svoje obitelji.