BISKUP KRSTIO OSMO DIJETE KAPTOLAČKE OBITELJI FILA

Na Drugu nedjelju došašća, 4. prosinca požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kaptolu rte krstio dječaka Dominika, osmo dijete Ivice i Tanje Fila. Zbog spriječenosti bolešću župnika Josipa Klarića, biskupa je dočekao i pozdravio kaptolački dekan Mario Sanić, župnik u Velikoj. Biskup je u uvodnoj riječi podsjetio vjernike na naša iščekivanja bolje budućnosti, istaknuvši da i Bog ima svoja očekivanja od nas, da su na to na najbolji način odgovorili supružnici Ivica i Tanja Fila, koji su svojom žrtvom i ljubavlju primili osmo dijete i tako dali snažan doprinos hrvatskoj budućnosti. Čestitao im je za svjedočanstvo koje su time pružili i potaknuo sve da susreću takve obitelji s poštovanjem, za njih mole i materijalno im pomažu. Pozvao je također na molitvu za župnika da se što prije zdrav vrati u župu i nastavi svoje svećeničko poslanje.
U homiliji biskup je spomenuo kako prorok Izaija u prvom čitanju ocrtava mesijanski program budućega kralja, povezanog s trpljenjem označenim srezanim Jišajevim drvom iz čijeg će panja isklijati mladica, navodeći da će on imati sve kreposti praotaca: bogobojaznost Jakovljevu, moć Davidovu, mudrost Salomonovu, a ponajprije snagu Duha kojom će uspostaviti pravednost i mir. Biskup je istaknuo kako se to u nekoj mjeri i na svoj način ostvarilo u Ivanu Krstitelju o kojem izvješćuje današnje evanđelje, u njegovu pozivu na obraćenje, ali kao priprava i najava Isusa Krista u kojem je konačno izrasla mladica iz korijena Jišajeva i donijela bogat plod pobjede nad zlom i smrću, punine života.
Biskup je podsjetio nazočne vjernike kako na različitim razinama našega društvenog života postoje određeni programi kojima se želi nešto postići, i da je među njima trenutačno najizazovnije hoće li program Hrvatske Vlade, porezna reforma i drugo što ona poduzima dovesti do bolje hrvatske budućnosti. Istaknuo je kako je za svakoga od nas presudan naš osobni životni program u kojem se konačno ostvaruje naša sudbina, ustvrdivši da su se tim putem rađali velikani duha koji su jedini čovječanstvo vodili k pravoj budućnosti. Kazao je da je Isus Krist snagom Duha ostvario prodor iz naše zarobljenosti smrću, te svi oni koji tragaju za tom istom snagom Duha i nastoje po njoj oblikovati svoj život, sjedinjuju se s njime, služeći istinskoj budućnosti čovječanstva.
Dodao je da je obitelj Fila upravo po programu Duha, čija je najmoćnija sastavnica ljubav, bila sposobna othrvati se sebičnim programima koji uglavnom vladaju današnjim društvom i razaraju život, te se opredijelila za osmo dijete. Pozvao je nazočne da svatko od njih na svom mjestu kamo ga je stavio Bog ispita po kakvom programu živi, da ga čvršće oblikuju s Isusom Kristom i vjerno ostvaruje te tim putem nađe smisao i mir usred nemirna svijeta. Poželio je svima blagoslovljeno Došašće, napose obitelji Fila po onome što k njima dolazi s osmim djetetom, odjevenim u krštenju snagom Isusova Duha.
Na svršetku svete mise svi nazočni su izmolili molitvu Trećeg euharistijskog kongresa Požeške biskupije i zapjevali geslo „Krist danas u uvijeke, naša nada, aleluja“. Nakon slavlja u crkvi biskup je primio obitelj Fila u župnom domu te se zanimao za napredak djece, napose one koje je prijašnjih godina krstio. Djeci su uručeni darovi a roditeljima novčani prilog Požeške biskupije.