BISKUP POHODIO PROGNANIČKO NASELJE KOVAČEVAC

U sklopu svojih predbožićnih susreta s različitim skupinama vjernika požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 9. prosinca prognaničko naselje Kovačevac kod Nove Gradiške, susreo se s prognanicima te s njima slavio svetu misu. Uvodeći u misno slavlje biskup Antun je pozdravio nazočne, izrazivši radost zbog ovog predbožićnog susreta u kojem se, kako je posvjedočio, i on sâm želi pronaći u svom srcu i pravo se raspoložiti za taj događaj Božje ljubavi među nama. »Čovjek može biti prognanik, fizički protjeran iz Bosne ili drugih krajeva kao većina vas i živjeti tešku sudbinu, ali on može biti prognanik u svom srcu zlom koje ga zatvara i dijeli od Boga te ostati sam, biti izgubljen«, rekao je nazočnima te ih potaknut stihovima adventske pjesme »otvori se, zemljo mila,« pozvao da se ispitaju koliko su u ovom prognaničkom naselju otvorni za Boga i za njegovu blizinu, naglasivši da je »Božić Božja blizina čovjeku«, i pozvavši ih da se pokaju napose za ravnodušnost koju pokatkad očituju u odnosu prema Bogu.
U homiliji biskup je protumačio nazočnima da se pod geslom »Krist danas i uvijek, naša nada, aleluja« pripravljamao za Treći biskupijski euharistijski kongres, koji će se održati 24. rujna 2017. godine o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije, istaknuvši da to ima svoje značenje i za ovogodišnje došašće kao i za proslavu svetkovine Božića. Kazao im je: »Vi ste dio te Biskupije po onom vjerničkom srcu, koje ne želi ostati zapušteno, nego živo za Boga«, te tako ugrađeni u požešku mjesnu Crkvu pridonose njezinu životu.
Polazeći od dnevnih svetih čitanja biskup je podsjetio prognanike kako Bog nije ravnodušan prema čovjeku, te na usta proroka Izaije očituje određenu tugu što narod ne sluša njegovu Riječ, ne obdržava njegove zapovijedi, nije u savezu s njime i ne živi dostojanstvo koje ostvaruje tim putem. Biskup je protumačio važnost ponašanja u skladu s dobro oblikovanom savješću po kojoj je čovjek u trajnoj povezanosti s Bogom, izvorom i smislom njegova postojanja.
U nastavku homilije biskup je pozvao nazočne da pročiste svoje poglede, da ne gledaju svijet pomračenim očima, kako bi mogli vidjeti djelo Božje u njima, njegov poziv na puninu života u Isusu Kristu, i da se žarkim srcem opredijele za njega, surađuju s njime, te svaki dan svojim vjerničkim srcem budu povezani s njime. Upozorio je da čovjek, kad se udalji od Boga, zapada u gubitništvo, mrak i smrt te ostaje pritisnut zlom i negativnošću koja ga uvjerava kako njegov život ništa ne vrijedi i nema smisla. Naprotiv, ustvrdio je biskup, da je i ono najmanje u njihovu prognaničkom životu vrijedno, osobito njihova patnja, kad se živi u povezanosti s Isusovom patnjom.
Pozvao ih je da po sjedinjenju s Isusom Kristom budu u savezu s Bogom, da slušaju njegovu riječ i da nastoje po njoj živjeti. »Tko god je živio deset zapovijedi Božjih, ili tko god je nastojao ostvarivati Isusovu riječ, nije krenuo krivim putem i postao zao čovjek, nego je bio dignut na višu razinu postojanja«, ustvrdio je biskup. Kazao je kako im je Bog u Isusu Kristu posvjedočio koliko mu je stalo do njih te ih potaknuo da i oni svojom vjerom posvjedoče koliko je njima stalo do njih samih, i tako se na najbolji način pripremaju – ne samo za ovogodišnji Božić – nego i za vječnost. Istaknuo je da je današnje slavlje svojevrstan nastavak jučerašnje proslave svetkovine Bezgrješnog Začeća u Novoj Gradiški, u kojoj smo očima vjere u Mariji promatrali kako je ona uspjeli čovjek po Božjem naumu. Uputio je molitvu Isusovoj Majci da se trajno zauzima za to da se nitko od prognanika ne izgubi na životnom putu, nego da po vjernosti Bogu i usklađivanjju svoga ponašanja s njegovim naumom i zapovijedima, trajno budu na putu pobjede života.
Na koncu misnog slavlja biskup Antun je zahvalio nazočnima na molitvenom zajedništvu, izrazivši uvjerenje da oni i u svojim stanovima kroz osobnu i zajedničku molitvu njeguju zajedništvo s Bogom i međusobnu povezanost. Zahvalio je župniku Perici Matanoviću za sve što on nastoji činiti za njih, a časnoj sestri Blanki Podoreški za sviranje i predvođenje pjevanja. Đakon Ivan Ereiz podijelio je prognanicima božićni novčani prilog Požeške biskupije. Biskup je zaželio nazočnima sretan Božić i na sve zazvao Božji blagoslov.