BISKUP ŠKVORČEVIĆ POSJETIO SAMOSTAN SESTARA KLARISA U POŽEGI

U okviru svoga adventskog programa, biskup Antun Škvorčević u pratnji đakona Ivana Ereiza posjetio je 10. prosinca Samostan sestara klarisa u Požegi. Nakon molitve u crkvi sv. Klare, susreo se sa svom zajednicom u govornici i progovorio o nekoliko važnih pitanja sestarskog života. Podsjetio je sestre da su primile hrvatski prijevod Apostolske konstitucije pape Franje „Vultum Dei quaerere“ o ženskom kontemplativnom životu od 29. lipnja 2016. i potrebi da je proučavaju i nastoje u život provesti ono što ona traži ili preporučuje. Kazao je da će im u tome biti na pomoć novi duhovnik, fra Mijo Hrman iz požeškoga Franjevačkog samostana koji je zamijenio fra Domagoja Šimunovića i svakodnevno s njima slavi svetu misu.
Istaknuo je značenje klauzure i njezina vjernog održavanja za njihov kontemplativni život. Ustvrdio je da one nisu neke privatnice, nego crkvena činjenica, jer su svoj poziv primile usred Crkve i za Crkvu. Naglasio je da su po vjeri II. vatikanskog sabora one kao redovnice onoliko pripadnice opće Crkve, koliko su ugrađene u mjesnu Crkvu, u kojoj se ostvaruje jedna, sveta katolička i apostolska Crkva. Podsjetio je sestre da su one tijekom šesnaest godina djelovanja u Požeškoj biskupiji utemeljenoj prije dvadeset godina dale velik duhovni doprinos u njezinu životu, napose molitvom za svećenike i duhovna zvanja, kako im je biskup povjerio 2000. godine prigodom otvorenja njihova samostana. Potaknuo ih je da još žarče mole za svećenike, koji su izloženi duhu svijeta te za nove služitelje oltara.
Sestre su biskupa izvijestile o svom životu, o zdravstvenim poteškoćama poglavarice samostana s. Pije Kozjak koje je liječenjem nadvladala, o djevojkama koje im se javljaju kao redovničke kandidatice i potrebi dogradnje samostana, o usluzi koju čine župnicima ponovnim pečenjem hostija.
Biskup je upoznao sestre s programom 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, čije će središte biti Treći biskupijski euharistijski kongres u Požegi, 24. rujna 2017. te ih je potaknuo da svojom molitvom prate sve ono što se u tom pogledu događa. Darovao je sestrama monografiju „Ivo Dulčić“ Igora Zidića i knjigu „Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške Katedrale“ te im je protumačio značenje prikupljanja pokretne sakralne baštine, njezinog čuvanja i obnavljanja za svjedočenje o našem katoličkom i hrvatskom identitetu na slavonskim prostorima. Susret je završio molitvom i Božjim blagoslovom koji je biskup zazvao na samostansku zajednicu.