BISKUP POSJETIO SLAVONSKOG EPISKOPA JOVANA

Požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji ravnatelja Caritasa Požeške biskupije Gorana Lukića posjetio je 9. prosinca slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka u njegovu Vladičanskom domu u Pakracu. S vladikom je bio tajnik, protojerej stavrofor o. Đorđe Teodorović i đakon Milan Tomašević. Bio je to uzvratni posjet požeškog biskupa slavonskom episkopu, koji je u više navrata bio u Požegi.
Episkop se ispričao što biskupa nije mogao ranije ugostiti u Pakracu jer je eparhijski dvor bio teško oštećen u Domovinskom ratu i postupno obnavljan.

Južno krilo Dvora je popravljeno i blagoslovljeno prigodom nedavnoga posjeta carigradskog patrijarha Bartolomeja Hrvatskoj.
Episkop je poveo biskupa najprije u saborni hram Presvete Trojice i predstavio mu radove koji se još izvode na njegovoj obnovi, među kojima središnje mjesto ima ikonostas i uređenje crkve izvana. U Vladičanskom dvoru episkop je upoznao biskupa s izvedenom obnovom njegova južnog krila u koji je smještena eparhijska uprava. Prikazao je plan po kojem bi se trebali obnoviti i drugi dijelovi Dvora za smještaj vrlo bogate eparhijske knjižnice s rukopisima iz 15. i 16. stoljeća, koje je spasila hrvatska vojska u vrijeme nedavnoga rata a trenutačno se digitalno snimaju.

Biskup i vladika razgovarali su o različitim pitanjima vezanima za djelovanje dviju Crkava na prostorima zapadne Slavonije, napose s obzirom na ratne posljedice kojima su pogođeni kako Hrvati tako Srbi. Osvrnuli su se na značenje posjeta patrijarha Bartolomeja Hrvatskoj u rujnu ove godine, kao i na rad Mješovite komisije o bl. Alojziju Stepincu čiji su biskup i episkop članovi. Dogovorili su se o nekim zajedničkim nastojanjima u daljnjem promicanju onoga što pridonosi poštovanju i miru među vjernicima dviju Crkava i dva naroda.