PISMO BISKUPA VJERNICIMA PRIGODOM NEDJELJE CARITASA

Kao i ranijih godina, požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Pismo za Nedjelju Caritasa pod naslovom „A na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ (Lk 2,14). koje je čitano u svim župama Požeške biskupije, na Treću nedjelju došašća, 11. prosinca 2016. U Pismu biskup Antun kaže:
„I nadolazećeg Božića evanđeoski navještaj podsjetit će nas da je Bog Isusovim rođenjem obznanio kako je čovjek njegov miljenik. ‘Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim’! (Lk 2,14), proglašavaju anđeli u betlehemskoj noći.
To nas potiče da u pripravi za Božić razmislimo što je u središtu naše pozornosti: čovjek, ili nešto drugo. Treća nedjelja došašća, Nedjelja Caritasa želi nam pomoći da za Božić na Božji način pristupimo čovjeku, te s njegovih polazišta u obitelji i mjestu u kojem živimo provjerimo svoj odnos jednih prema drugima. Najslabiji u našoj sredini zavrjeđuju našu najveću pozornost! Lijep je običaj da prigodom Božića u obiteljima posebno mislimo na djecu i pripravimo za njih darove, jer u njima prepoznajemo krhkost djeteta Isusa u kojem je progovorila Božja moć ljubavi. No, potrebno je proširiti svoj pogled, sjetiti se da je Isus prisutan u onima koje on naziva ‘najmanjom braćom, (usp. Mt 25, 31-46), u bolesnima, starijima i siromašnim ljudima, te svojom blizinom i darom takvim ljudima posvjedočiti ljubav i odanost prema njemu.
Pozivam vas, braćo i sestre, da imate srca za ljude u teškom životnom stanju te po vama sve naše obitelji i župe postanu mjesta susreta Boga i čovjeka, zajedništva u ljubavi. Božić će nam biti onoliko radostan, koliko pažnje i dobrote iskažemo jedni drugima, napose ljudima u nevolji. Zacijelo će članovi Odbora za karitativnu djelatnost svakog našeg Župnog pastoralnog vijeća nastojati prije Božića organizirati posjet starijima, bolesnima i siromašnima, a svatko od nas u Nedjelju Caritasa na svetim misama i u drugim prigodama darovati svoj novčani prilog za ljude u oskudici, uključiti ih u molitvu da tako budemo blizu miljenicima Božjim u našoj sredini.
Sa zahvalnošću za ono što činite jedni za druge, napose za potrebite, na sve zazivam Božji blagoslov i od srca u Gospodinu pozdravljam – vaš biskup Antun.“