BISKUP KRSTIO ŠESTO DIJETE U CERNIČKOJ OBITELJI KARLEN

Na četvrtu Nedjelju došašća, 18. prosinca požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Petra Apostola u Cerniku tijekom kojega je krstio Karla, šesto dijete Dragana Samuela i Vidosave Karlen. Dobrodošlicu mu je izrazio župnik i gvardijan fra Josip Vukoja. Biskup je zahvalio na pozdravu te istaknuo kako je Božić dijete u jaslicama, znak Božje blizine, i izazov jer Bog putem jednog ljudskog rođenja u Betlehemu izvodi najveći događaj – otima čovjeka raljama smrti. Dodao je kako je danas šesto dijete koje su roditelji Karlen donijeli na krštenje, znak i izazov Božje budućnosti u Hrvatskoj, podsjetivši da Hrvatska nema druge budućnosti nego u punim kolijevkama. Kazao je da će ljubav koja je progovorila u jaslicama po krštenju zahvatiti maloga Karla i uvesti ga u Isusovu sudbinu.
U homiliji je biskup istaknuo kako izvanjska okolnost zime manje pritišće od zime u našim srcima zbog većeg broja umrlih nego rođenih u Hvatskoj. Kazao je da ne koristi žaliti se na račun toga, nego da treba radije okrenuti svoja srca k Božjoj Riječi koja uvijek usmjeruje na pozitivno. Tumačeći prvo čitanje iz knjige proroka Izaije ukazao je na lik kralja Ahaza koji pokušava spasiti sebe, svoju vlast i održati se na vrhu, stvarajući savez sa susjednim kraljem ne vjerujući Bogu, pod izlikom da ga ne želi iskušavati, a na koncu će izgubiti i njegova zemlja bit će zaposjednuta i opustošena. Biskup se osvrnuo na riječi proroka Izaije koje spominje i evanđelist Matej u evanđeoskom odlomku: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – Bog s nama, želeći istaknuti kako Bog ima način na koji će ostvariti svoj naum, jer On je Gospodar povijesti i oni koji s njime računaju i surađuju uvijek pobjeđuju. Izrazio je uvjerenje kako će Bog naći načina da i u Hrvatskoj pobijedi život, ali možda ne s nama, ako poput Ahaza ne vjerujemo znaku kolijevke, ne vjerujemo da Bog ostvaruje svoj plan kroz rođenje, kroz novi život te se trudimo oko izgradnje naše budućnosti na drugim razinama i postajemo gubitnici. Spomenuo je kako se kod nas nizak broj novih rođenja redovito obrazlaže skromnim ekonomskim stanjem, istaknuvši da to nije uvjerljivo, jer statistike kažu, da u zemljama većeg blagostanja ima manje spremnosti u braku za žrtvu i primanje brojne djece.

Istaknuo je kako pitanje života ovisi prvenstveno o ljubavi i spremnosti na žrtvu. Kazao je da nas na to ovoga Božića podsjeća i krhkost malog djeteta u siromašnoj Betlehemskoj štalici, koja svjedoči kako nas je Bog putem trpljenja, žrtvom svoje ljubavi oteo od sudbine koju nam dodjeljuje sebičnost. Kad netko djeluje iz te vjerničke svijesti, ne boji se života. Biskup je pozvao nazočne da mole za život u Hrvatskoj, da Bog raspoloži srca mladih ljudi te se odvaže ući u brak te povezani s Bogom žive ljubva i žrtvu koja ih ispunja i daje smisao. Zahvalio je vjernicima na svemu onome što čine za obitelji i roditelje koji vole život, i pozvao da im iskazuju poštovanje i ako je potrebno i pomoć.
Na kraju euharistijskog slavlja biskup je uputio čestitku roditeljima za krsno preporođenog Karla, na žrtvi i ljubavi kojom su ga prihvatili i vjeri kojom će ga odgajati. Nakon slavlja biskup je u župnim prostorima primio obitelj Karlen, razgovarao s njezinim članovima, djeci predao darove, a roditeljima uručio novčanu potporu Požeške biskupije.