BISKUP NA BADNJAK S KORISNICIMA KARITASOVE KUHINJE I SIROMAŠNIM OBITELJIMA

Na Badnjak, 24. prosinca požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji ravnatelja Caritasa Požeške biskupije Gorana Lukića susreo se u Domu pape Ivana Pavla II. sa skupinom osoba koje svakog dana primaju kruh i mlijeko za svoje obitelji. Biskup im je rekao kako je Isusovim rođenjem Bog iskazao čovjeku ljubav te da je svojim čestitanjem Božića želio posvjedočiti svima nazočnima da je dar kruha i mlijeka samo znak da su u središtu biskupijske pozornosti članovi njihovih obitelji kojima ovim susretom želi iskazati posebno poštovanje. Zanimao se za njihova obiteljska stanja, poželjevši da onim što nose u srcu jedni za druge učine Božić radosnim i lijepim.
Potom je biskup posjetio Središnju kuhinju Požeške biskupije u kojoj djeluje i Caritasova kuhinja, svakodnevno spremajući sedamdesetak obroka koji se razvoze siromašnima i bolesnima koji ga nisu u mogućnosti sami prirediti. Biskup je susreo kuharice u pripravljanju obroka siromašnima za Badnjak i za sljedeća dva božićna dana, zahvalio im za požrtvovnost kojom služe potrebnima, te njima i njihovim obiteljima poželio sretan Božić i blagoslovljenu novu godinu. U pratnji ravnatelja Caritasa i volontera Vene Bijelića biskup se uputio u nekoliko obitelji koje su u teškom materijalnom stanju.
Posjetio je najprije obitelj Zorana Bartošeka kojoj je nedavno krstio peto dijete a potom obitelj Mate Puščenika s četvero djece od kojih dvoje boluje od rijetke metaboličke bolesti te su s njima često u bolnici u Zagrebu. Upoznao se s njihovim teškim socijalnim stanjem zbog roditeljske nezaposlenosti te s onim što je Caritas do sada za njih činio i ono što je još moguće za njih napraviti, od nabave kućanske opreme do prehrambenih potrepština. Za Božić su primili posebne pakete i novčani prilog. Jednako tako pružena je pomoć i obitelji Miroljuba Filipovića u Šumanovcima čije je također peto dijete biskup nedavno krstio. Posljednje dvije obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje, što još više otežava njihovo stanje. Pored obitelji s brojnom djecom u nevolji, mnoge su starije samačke osobe koje traže posebnu Caritasovu brigu. Među njima je i Mara Čolić u Požegi te Kata Maričević u Bešincima koja prima samo 500 kuna mirovine. Biskup im je svima posvjedočio kršćansku blizinu, obećao i daljnju pomoć, čestitao im je Božić te uz kućne potrepštine uručio i novčani prilog.