HUMANITARNI KONCERT POŽEŠKIH MLADIH »BOŽIĆ U NAMA«

Mladi Župe Sv. Terezije Avilske i iz drugih župa grada Požege, 23. prosinca priredili su u Dvorani Sv. Terezije Avilske u Požegi humanitarni božićni koncert pod nazivom »Božić u nama«. Sav prihod od prodaje ulaznica bio je namijenjen za pomoć obitelj Mirjane Janković, samohrane majke troje maloljetne djece iz Šeovaca.

 

Na početku koncerta pušten je video prikaz za vrijeme kojeg su djevojčice Lucija i Klara na pozornici izvodile mali scenski prikaz o Isusu koji dolazi i svojom ljubavlju grije naš hladni svijet. Nastupilo je devet izvođača. Koncert su otvorili Vis Risus – sv. Terezija Avilska & Anamarija Kovačević božićnom pjesmom »U to vrijeme godišta«, a kasnije su otpjevali i pjesmu »Svim na zemlji«. Zbor bl. Ivan Merz, Župe Sv. Leopolda Mandića otpjevao je božićne pjesme »Rodio se Bog i čovjek« i »O sveta noć«. Komorni sastav mladih požeških glazbenika izveo je splet božićnih pjesama. Župni oktet Sv. Terezije Avilske izveo je skladbe »Kad se ditić Isus« i »Božićna zvona«. Anamarija Kovačević, uz klavirsku pratnju Alena Kovačevića, otpjevala je »Betlehemsku svetu noć«. Ivan Šajnović otpjevao je skladbu »Bijeli Božić« (po aranžmanu Olivera Dragojevića), a Ivana Galović je izvela božićnu pjesmu »Tiha noć«. Sanela Kovačević izvela je skladu s Bonofesta 2015. »Sveti«, a Bruna Oberan pjesmu na engleskom jeziku »Mary did you know?«. Koncert je zaključio Tamburaški sastav Posegana s četiri skladbe: »Božić« (po aranžmanu Slijepih putnika), »Božić bijelo« (po aranžmanu Dalmatina), »Doživotno tvoj« i »Sretan ti Božić, narode moj«. Na koncu koncerta Krunoslav Siroglavić, župni vikar, zahvalio je izvođačima za nastup, rekavši da su oni večeras bili slični udovici iz evanđelja koja je, premda siromašna, velikodušna srca darovala Bogu dva posljednja novčića koja je imala.
Nazočnima se potom obratio biskup Antun, rekavši da je provokacija male Klare i Lucije s početka koncerta – provokacija topline i svjetla, odnosno hladnoće i tame – uspjela. Izrazio je radost što su mladi glazbenici »večerašnjim nastupom i glazbom, a najviše svojom prisutnošću očitovali kako znadu pridonijeti da u Požegi i Hrvatskoj bude malo manje hladno, i malo manje tame«, pohvalivši ih što su na taj način učinili plemenito djelo: unijeli u jednu obitelj toplinu, u njihov mrak svjetlo. Rekao je da je Božić baš svjetlo koje je u Isusu Kristu obasjalo tmine svijeta. Podsjetio je da je

Goethe na samrti zavapio: »Mehr Licht!« (»Više svjetla!«), ustvrdivši da »nama na koncu konca nedostaje svjetla i topline; svjetla za mrak smrti i topline za hladnoću groba«, i da je Isus Krist svojim rođenjem to svijetlo i tu toplinu unio u naše postojanje a uskrsnućem slomio moć tame i smrti. »Ako smo večeras ovdje Isusa više zavoljeli, i dopustili mu da dublje uđe u naše nutarnje tmine i hladnoću, u nama će se dogoditi veličanstveni Božić«, zaključio je biskup, zahvalivši izvođačima što večeras nisu upalili samo umjetna svjetla na pozornici, već ono svjetlo koje dopire do srca i duše. Posebnu zahvalnost izrekao je malim pjevačima drugog razreda, te svima nazočnima zaželio sretan Božić. Nakon što su svim izvođačima podijeljene zahvalnice za sudjelovanje na ovom humanitarnom koncertu, svi su zajedno sa slušateljima koncerta otpjevali »Narodi nam se, kralj nebeski«.