BOŽIĆNI KONCERT U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Na treći dan Božića, 27. prosinca u punoj požeškoj Katedrali održan je tradicionalni Božićni koncert. Među slušateljima bio je i biskup Antun Škvorčević. Na početku je šest zborova uz moćnu pratnju velikih katedralnih orgulja i trube zajedno otpjevalo pjesmu »Svim na zemlji mir veselje«. Prvi je nastupio Mali zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, pod vodstvom Ljube Šolić uz pratnju na malim orguljama Maria Večerića, otpjevavši tri skladbe: »Božićne svijeće« (M. Nardeli), »Na očice se tvoje« (Barac) i »Svjetlo Ljubavi« (N. N.). Uslijedio je Veliki zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, kojim je također dirigirala Ljuba Šolić a na malim orguljama svirao Mario Večerić, s nove tri skladbe: »Uspavanka malom Isusu« (Tradicionalna iz Lupoglava), »Mehki snežek« (Francuska) i »Prva je vura« (Tradicionalna iz Turopolja).
Potom su zajedno nastupili Župni zbor sv. Terezije Avilske u Požegi i Zbor medicinskih sestara »Immaculata«, pod vodstvom i orguljaškom pratnjom Tomislava Jurića, s trima skladbama: »Hote ljudi sim« (Tradicionalna iz Jastrebarskog); »Diva Mati« (Bačka) i »Fum, fum, fum« (tradicionalna iz Katalonije, solo: Lovro Ticl). Zatim je Muški oktet župe sv. Terezije Avilske u Požegi, pod ravnanjem Kristijana Kostića, izveo tri a capella skladbe: »Danas se čuje« (arr. M. Demović); »Veseli se Majko Božja« (arr. M. Demović) i »Božićna zvona« (V. Vuletin). Katedrali zbor, kojim je dirigirao Mario Večerić a na malim orguljama pratio Tomislav Jurić, izveo je ovih osam pjesama: »Haj, haj gde si Jožef moj« (tradicionalna iz Međimurja); »Čestit svijetu« (solo: M. Milinković i M. Večerić); »U Betlehemu« (tradicionalna iz Poljske); »Spavaj, sinko« (solo: K. Kostić); »Christmas Lulaby« (J. Rutter); »Vergine madre« (M. Frisina); »Let our Gladnes have nou End« (tradicionalna iz Engleske) i »Sa kakva se svjetla« (tradicionalna iz Novaka – župa Sopje). Posljednju pjesmu »Veselje ti navješćujem« ponovno je, kao i na početku, zajedno otpjevalo svih šest zborova uz pratnju velikih orgulja i trube.
Nazočnima se na kraju obratio biskup Antun Škvorčević. Upitao je djecu, pjevače iz prvih razreda Katoličke osnovne škole, što misle, »zašto je Božić tako lijep?«, na što su djeca kazala: »Zato što se rodio Isus«. Biskup im je uzvratio da su odgovorili za pet. Ustvrdio je da »nas puno toga tišti, ali najviše granica koja nam ne da vinuti se gore, prijeći na drugu obalu, u drugačiji svijet za koji osjećamo da mu pripadamo«. Kazao je kako je »Božić upravo zato lijep što je sâm Bog u Sinu svome Isusu, rođenu kao čovjeku dokinuo granicu između neba i zemlje, i uzdigao nas onamo kamo pripadamo«. Istaknuo je da glazba i pjesma, baš kao i Božić, dokidaju granice, uvode nas u Božji svijet u kojem se osjećamo lijepo. Izrazio je radost što je večeras »dvadeseti Božić Požeške biskupije progovorio kroz ljepotu pjesme naših pjevača koji su na svoj način dokinuli granicu te smo se po njem vinuli bliže Bogu«. Od srca je zahvalio svim pjevačima, od najmanjih pa do najvećih, što su ovu večer učinili lijepom, naglasivši da nam je najljepše kad smo s Isusom, jer njemu zahvaljujemo dostojanstvo na koje nas je uzdigao svojim rođenjem. Svim pjevačima i slušateljima zaželio je sretan ovogodišnji požeški Božić.
Na kraju su još svi otpjevali hrvatsku božićnu himnu „Narodi nam se Kralj nebeski“.