MISA ZAHVALNICA NA STARU GODINU U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Na Staru godinu, 31. prosinca u požeškoj Katedrali biskup Antun Škvorčević predvodio je misu zahvalnicu u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i iz Župe sv. Terezije Avilske. Pozdravljajući sudionike slavlja izrazio je uvjerenje kako je svatko od njih ove posljednje večeri građanske godine došao na svetu misu raspoložena srca da Bogu očituje zahvalnost za odsjek vremena koji se zove 2016. godina, napose za ono što je Bog u njih ugradio tijekom toga vremena, naglasivši da to ima svoje značenje za vječnost. Pozvao ih je da zahvale Bogu za primljena dobra u svoje osobne ime, u ime svojih obitelji, napose u ime naše Požeške biskupije.
Na početku homilije biskup je ustvrdio da prijelaz iz stare u novu godinu ljudi s jedne strane doživljavaju s osjećajem nostalgije zbog činjenice prolaznost svijeta i života, a s druge pak strane slave ga bučnim raspoloženjem, dajući mu preveliko značenje. Naime, protumačio je, prijelaz iz stare u novu godinu je redovita kozmička činjenica, povezana s godišnjim ciklusom gibanja zemlje u sunčevu sustavu po prirodnim zakonima, naglasivši da u toj činjenici nema ničega novoga. Međutim, spomenuo je, da za ljude pojedince, stavljene u to kozmičko zbivanje, daleko veće značenje ima jedna druga činjenica, o kojoj govori evanđelist Ivan u Prologu svog evanđelja: Riječ oduvijek u Bogu, izgovorena u stvaranju, u punini vremena postala tijelom. Našu ljudsku sudbinu ne određuje zodijak, horoskop ili kakav drugi kozmički fenomen nego jedino Isus Krist, ustvrdio je biskup.
Pozvao je nazočne da vjeruju toj Božjoj istini te da se ne plaše astroloških fenomena, horoskopa ili sličnoga. Na temelju upozorenja apostola Ivana u prvom liturgijskom čitanju, kazao je da se jedino trebaju plašiti antikrista, onih koji su se odmetnuli od Isusa Krista, okrenuli se protiv njega, jer su time postali i protiv čovjeka, protiv one punine života koju jedino u njem mogu doseći. Krist je slomio moć prolaznosti i smrti, i jedino je u njemu punina vremenâ, ispunjenje Božjeg nauma kojim nas je pozvao u život, rekao je biskup. Protumačio je nazočnima razložnost razmišljanja o sebi i cijeloj stvorenoj stvarnosti s polazišta vjere, jer su na temelju pomazanja Duhom, koje su – po riječi apostola Ivana u prvom čitanju – primili u sakramentu krštenja i svete potvrde, uvedeni u Božju istinu. Istaknuo je kako je svaka ravnodušnost teška, a najteža ona prema Bogu.
Zahvalio im je što su tijekom godine na izmaku svakodnevnom molitvom, nedjeljnom svetom misom i vršenjem raznih službi u Crkvi, iskazivali svoju pripadnost Bogu i očitovali koliko računaju s njime, povjeravali mu svoje živote da on u njima ostvaruje svoje božanske naume. Zahvalio je katedralnom župniku i njegovim suradnicima, časnim sestrama, svećenicima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama na čelu s generalnim vikarom, i svima nazočnima za suradnju u ostvarivanju župnog i biskupijskog poslanja.
Pri svršetku misnog slavlja svi su zapjevali himan »Tebe Boga hvalimo«, a župnik Ivica Žuljević je upoznao nazočne sa župnom statistikom u 2016. godini. Biskup je prije završnog blagoslova još podsjetio da će se zemlja i u 2017. vrtjeti oko vlastite osi, praveći krug oko sunca, te da će u tom smislu ostati sve po starom, a da će novost biti u onome što će se tijekom toga vremena s nama događati. Dodao je da se s nama ostvaruje ono najljepše kad prostore svojih života i svoga srca otvaramo prisutnosti Isusa Krista i njegovoj pobjedničkoj snazi nad smrću. Poželio je svima tu novost u nastupajućoj godini i puno radosti.