RADNI SASTANAK POVJERENIKA ZA PASTORAL POŽEŠKE BISKUPIJE

U Dvorani sv. Lovre Biskupskog ordinarijata u Požegi, 12. lipnja održan je radni sastanak povjerenika Požeške biskupije u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres o 20. obljetnici Požeške biskupije, koji će se slaviti 20. rujna ove godine. Na početku rada nazočne je pozdravio požeški biskup Antun Škvorčević, ukratko predstavio program Kongresa te povjerenike upoznao s njihovom zadaćom u pripravi Kongresa. Budući da će na Kongresu sudjelovati svi slojevi vjernika Požeške biskupije, kako je to istaknuto i u kongresnom Proglasu na nedavnu svetkovinu Duhova, povjerenici za pojedino pastoralno područje trebaju preuzeti brigu o njihovom organiziranom dolasku na ovo slavlje: ministranti, lektori, pjevači, mladi, obitelji, učenici i djelatnici iz katoličkih škola Požeške biskupije, članovi crkvenih pokreta i udruga, vjernici djelatni u zdravstvu, prosvjeti, hrvatskoj vojsci, policiji, vatrogascima, različitim građanskim udrugama. Biskup je istaknuo kako Pastoralni centar u Požegi koji djeluje pri Katehetskom uredu i kojem je na čelu njegov predstojnik Robert Mokri treba s naslova župne kateheze koordinirati svim zadaćama za koje su zadužena pojedina povjerenstva, te u tom smislu i svim onim kongresnim programima koji su povezani s djelovanjem pastoralnih povjerenstava.

Potaknuo je povjerenike da na ovom susretu razmotre sve ono što je potrebno učiniti prije ljetnog odmora kako bi u rujnu mogli što lakše ostvariti neposrednu pripravu za Kongres.
Potom je Robert Mokri, voditelj Pastoralnog centra s pojedinim povjerenicima definirao što je potrebno učiniti ovih dana u pripravi Kongresa. Ivan Certić, povjerenik za mlade zadužen je za organizaciju večernjeg programa uoči Kongresa te cjelonoćno bdijenje u Katedrali koje će animirati mladi podijeljeni prema deset biskupijskih dekanata. Prof. Ana Matković, voditeljica biskupijskog Centra »Pro vita et familia« i trajni đakon Ivo Grbeš, u suradnji s biskupijskim Caritasom vodit će brigu za obitelji s brojnom djecom. Dragoslav Kozić, povjerenik za bolnički pastoral potaknut će na sudjelovanje članove Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji te Hrvatsko katoličko liječničko društvo, kao i sve ostale bolničke djelatnike, dok će vojni kapelan Željko Volarić u suradnji s Vojnim ordinarijatom dogovoriti način sudjelovanja predstavnika Hrvatske vojske i policije na kongresnom slavlju. Za predstavnike župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća zadužen je kanonik Mario Sanić, a budući da je Treći biskupijski kongres ujedno i susret svih ministranata Požeške biskupije, za njih, kao i za lektore zadužen je Ljubiša Krmar. Sudjelovanje članova kulturno-umjetničkih društava organizirat će kanonik Antun Ćorković, a sudjelovanje molitvenih zajednica i crkvenih udruga povjereno je vjeroučitelju Zvonimiru Zeleniki. Osobiti naglasak predstojnik Mokri je stavio na zadaće koje ima Povjerenstvo za medije kojem je na čelu Marijan Pavelić.