EUHARISTIJSKA POSTAJA NAŠIČKOG DEKANATA

Na svetkovinu sv. Antuna Padovanskog, 13. lipnja u župnoj crkvi u Našicama, koja ima za naslovnika spomenutog sveca, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje, euharistijsku postaju Našičkog dekanata u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres. Biskupa Antuna i brojne štovatelje sv. Antuna pozdravio je fra Zoran Bibić, župnik i gvardijan našičkog samostana te dekan Našičkog dekanata. Čestitao je biskupu 20. obljetnicu biskupskog ređenja i zaželio mu sretan imendan, da mu Bog po zagovoru njegova nebeskog Zaštitnika podari duhovnu i tjelesnu snagu, zdravlje i sve potrebne milosti za vršenje pastirske službe. Biskup Antun je u svojoj uvodnoj riječi zahvalio fra Zoranu na riječima dobrodošlice i na imendanskoj čestitci, podsjetivši nazočne svećenike i vjernike iz Našica, kao i hodočasnike iz drugih župa Našičkog dekanata kako će se prekosutra, na Tijelovo, u svim našim župama održati župna euharistijska postaja, a da si danas na dekanatskoj razini, po uzoru sv. Antuna, želimo dublje posvijestiti tko smo mi po djelu Isusove muke, smrti i uskrsnuća, koje u euharistiji slavimo i čijim dionicima postajemo.

Pozvao ih je da sv. Antunu povjere sve ono što nose u svojim srcima kao vlastite želje i vapaje, te da njegovu zagovoru povjere i nositelje vlasti u našoj Domovini, kako bi je mudro vodili prema onom dobru koje je za sve njezine žitelje smislio živi Bog.

Polazeći od trenutačnog političkog i gospodarskog stanja u Hrvatskoj, biskup je u homiliji istaknuo kako većina naših građana živi u uvjerenju da će nam biti bolje kad uspijemo promijeniti stvarnost oko nas, bolje se organizirati, napose na gospodarskom području. Kazao je da nas sv. Antun podsjeća kako je za napredak društva potreban čovjek moćan duhom koji mijenja okolnosti oko sebe. Rekao je kako je dramatično pitanje što se događa s čovjekom danas u Hrvatskoj i kojim putem se nastoji ostvariti njegova promjena na bolje. Spomenuo je kako je sv. Antun koncem XII. i početkom XIII. stoljeća bio jedan od onih velikana koji nisu težili za tim da postignu samo određena znanja i materijalna dobra te se po njima uključi na što viši stupanj onodobnog društva, nego je išao dublje, propitivao putove kojima on osobno može stići do što potpunijeg ljudskog ostvarenja, bio mudar čovjek. Na temelju drugog čitanja u kojem sv. Pavao govori Efežanima da im je Bog darovao mogućnost biti dionicima Kristove pobjede nad smrću, biskup je ocrtao lik sv. Antuna i ustvrdio da se on sav dao na istraživanje tko je Isus Krist za njega, i da je u tom bio jedan od najuspješnijih osoba u ljudskoj povijesti.

Otkrio je da čovjek ne može biti pobjednik nad smrću putem nekoga ljudskog projekta, nego prihvaćajući projekt koji je Bog smislio i ostvario za nas u Isusu Kristu. Antun nije u njemu postao moćan politički ili gospodarski, nego duhom, trajno hranjen euharistijskim otajstvom u kojem je postajao dionikom one moći ljubavi kojom je Isus pobijedio smrt.
Biskup je pozvao nazočne da sa sv. Antunom promisle što kao pojedinci, obitelj i narod zapravo hoće u ovom povijesnom trenutku, kako im se ne bi dogodilo da premalo hoće, da žele samo nešto ljudsko i kratkoročno, te se izgube na sitnim putovima sebičnih interesa. Poručio im je kako je ovogodišnje hodočašće u Našice milosna prigoda da otkriju kako je sv. Antun bio mudar čovjek upravo zato što je povjerovao Isusu Kristu te ih je pozvao da i oni sa Svecem svega svijeta kažu Bogu kako u svojoj Hrvatskoj s njegovim Sinom Isusom Kristom žele ostvarivati njegov projekt o čovjeku, koji ima svoj vrhunac u njegovu sebedarju na križu i čiji dionici postaju u svetoj misi i pričesti, te da oduševljenije sudjeluju na svetoj misi kao najvažnijem događaju svoga života.

Zamolio je zagovor sv. Antuna da se u Hrvatskoj, uz brojne obrazovane ljude, poveća broj mudrih ljudi, koji će se znati opredijeliti za Isusa Krista, Boga živoga, i njegovom moći rasti do mjere njegova čovještva.
Nakon popričesne molitve slijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom središtem Grada u kojoj su sudjelovali predstavnici svih župa Našičkog dekanata. Na svršetku slavlja biskup je franjevačkoj zajednici te svim Našičanima na čelu s gradonačelnikom čestitao svetkovinu sv. Antuna, zaštitnika njihove crkve, samostana i grada a svima poželio da po Antunovu zagovoru rastu iz Isusove moći ljubavi koja pobjeđuje i samu smrt. Pozvao ih je da idućega 24. rujna sudjeluju u Požegi na Euharistijskom kongresu gdje će posvjedočiti tu vjeru i opredjeljenje.