BLAGOSLOVLJENA NOVA ŽUPNA KUĆA U OKUČANIMA

Na blagdan sv. Vida, nebeskog zaštitnika Župe Okučani, koji je ove godine zbog svetkovine Tijelova prenesen na 16. lipnja, požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s redovničkom braćom Provincije Bosne srebrene kojima je povjerena uprava ove župe te svećenicima Novogradiškog dekanata na čelu s dekanom Željkom Volarićem, predvodio je slavlje blagoslova nove župne kuće. Među uzvanicima bili su i predstavnici slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka, pravoslavni paroh iz Okučana i Nove Gradiške Tijekom 30 godina postojanja Župa Okučani nije imala svoje župnog stana, nego je župnik, član Provincije Bosne srebrene stanovao u kući koja je vlasništvo iste Provincije.

Požeška biskupija donijela je odluku o izgradnji župnog stana pored nove župne crkve, obnovljene nakon razaranja u Domovinskom ratu. Fra Marin Radman, okučanski župnik predstavio je biskupu, svećenicima i okupljenim vjernicima, među kojima je bio i načelnik Općine Aca Vidaković, novo zdanje, čija je gradnja započela prije više godina. Posebnu zahvalu izrazio je požeškom biskupu za inicijativu u gradnji, Požeškoj biskupiji za cjelovito pokriće troškova a Uredu za gradnju Požeške biskupije na čelu s predstojnikom Ivicom Žuljevićem za koordiniranje svih radova. Biskup je u pozdravu izrazio radost što o blagdanu sv. Vida prigodom 20. obljetnice Požeške biskupije i 30. obljetnice postojanja Župe Okučani možemo blagoslovom predati Bogu novu župnu kuću koja treba služiti zajednici vjernika u njezinoj izgradnji. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u njezinu dovršenju.

Nakon blagoslova povorka vjernika i svećenika na čelu s biskupom krenula je u crkvu gdje je biskup predvodio svečano euharistijsko slavlje. U homiliji je ustvrdio kako je sv. Vid i danas izazovan. Na temelju prvog liturgijskog čitanja iz Knjige mudrosti protumačio je kako i danas mnogi s bezbožničkim očima promatraju svijet i čovjeka te ih ne vide u njihovoj dubini i smislu, ostaju na razini privida te s tog naslova nerijetko progone druge koji stvarnost gledaju Božjim očima, pogledom vjere te opredijeljeni u ostvarivanju čovjeka po Isusovu modelu, postaju smetnja bezbožnima, bivaju progonjeni i ubijani. No, biskup je ukazao na tvrdnju sv. Pavla u drugom čitanju kojom on uvjerava Rimljane kako je Isusov „za čovjeka” jači od svakog ljudskog protivljenja, mržnje i ubojstva, te pravednici u njemu postaju pobjednici.

Biskup je podsjetio kako je mali Vid, sin poganskih roditelja bio povjeren na odgoj kršćanima Krescenciji i Modestu koji su ga uveli u istinu o snazi Božje ljubavi za čovjeka, moćnije od smrti, pomogli mu da svijet gleda Božjim pogledom te mladenačkim opredjeljenjem radije prihvatiti smrt u progonu cara Dioklecijana početkom 4. stoljeća, nego li da se svrsta među kratkovidne bezbožne gubitnike. Postao je s Isusom pobjednik.

Aktualizirajući poruku sv. Vida, biskup je upozorio na značenje odgoja mladih naraštaja za Božje vrijednosti i njegovu istinu o nama te njihovo svjedočenje u hrvatskom društvu koje pati od blijedih opredjeljenja. Istaknuo je značenje kršćana u javnom životu, napose u politici i gospodarstvu i ukazao na mogućnosti liječenja hrvatskog društva od nemoći zla i sebičnosti putem evanđeoske ljubavi, koja sjedinjena s Isusom Kristom postaje moć kojom se pobjeđuje i samu smrt. S tom željom i molitvom biskup je čestitao župniku fra Marinu i okučanskim župljanima svetkovinu njihova svetog zaštitnika a načelniku Općine Vidakoviću i svim okučanskim građanima Dan Općine.
Na svršetku svetog slavlja župnik Fra Marin u znak zahvalnosti za pomoć u izgradnji župne kuće uručio je biskupu znakovite darove a jednako tako i načelnik Općine. Nakon svete mise vjernici su pokraj crkve imali mogućnost sudjelovati na prigodom programu i malom domjenku, dok su svećenici prvi puta bili sustolnici u novom župnom domu.