BISKUP ŠKVORČEVIĆ KRSTIO PETO DIJETE U NOVLJANSKOJ OBITELJI GRGIĆ

U predvečerje svetkovine Presvetog Srca Isusova, 22. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa župnikom Milanom Vidakovićem, ravnateljem Katlličke mosnovne škole u Požegi Želimirom Žuljevićem te župnim vikarom Krunoslavom Jurakovićem predvodio je euharistijsko slavlje u crkvo sv. Luke Evanđelista u Novskoj tijekom kojega je krstio Mariju, peto dijete Vlade i Sanje Grgić. U pozdravu je kazao kako se ljubavi Presvetog Srca Isusova koja je pobijedila smrt pridružila bračna ljubav Vlade i Sanje Grgić te je rođenjem petog djeteta pridonijela pobjedi života u Hrvatskoj. Čestitao im je na tom opredjeljenju i kazao da u svetom krštenju povjeravamo njihovu Mariju toj istoj Isusovoj pobjedničkoj ljubavi da u njoj nađe svoju sudbinu i smisao.

U homiliji biskup se osvrnuo na naviješteni ulomak iz Druge Poslanice sv. Pavla Korinćanima te protumačio Apostolovu tvrdnju da ih je zaručio s Kristom. Među ostalim je kazao kako smo u krštenju na dubok sakramentalan način združeni s Kristom i da s može govoriti kako je to svojevrsno zaručništvo s njime, zajedništvo u kojem se živi ista sudbina, biva pokretan istom ljubavlju i postaje usmjeren prema istom cilju. To zaručništvo ima svoje posebno očitovanje u sakramentalnom braku u kojem suprug i supruga nastoje živjeti odnos koji postoji između Krista i Crkve i čija ljubav postaje donositeljicom života. Biskup je kazao kako je bračno sakramentalno zajedništvo Vlade i Sanje Grgić, potpomognuto snagom Isusove ljubavi postalo plodno životom, obogaćeno petim djetetom, koje krsnim otajstvom biva uronjeno u taj isti dinamizam Isusove ljubavi koja pobjeđuje smrt.

Čestitao im je što brak i obitelj nisu sveli na račun materijalne isplativosti, nego svjedoče da žive u višim koordinatama u kojima ljubav pobjednica daje smisao životu. Još je na temelju naviještenog evanđelja posvijestio nazočnima važnost molitve po modelu Isusova Očenaša, koja je trajno življenje svijesti kako smo u Isusu Kristu sinovi i kćeri Božje, sloboda koja u ljubavi pronalazi uporište svoga djelovanja.
Na svršetku slavlja biskup je poželio obitelji Grgić obilje radosti i ispunjenja smislom u uzajamnoj potpori, požrtvovnosti i predanju. Susreo se nakon mise s članovima obitelji, razgovarao napose o odgoju djece, uručio im darove a roditeljima novčanu potporu.