LJETNI SUSRET MINISTRANATA U VELIKOJ

Povjerenstvo za duhovna zvanja organiziralo je tradicionalni ljetni susret za ministrante sedmih i osmih razreda osnovne škole te za srednjoškolce od 26. lipnja do 28. lipnja u Domu sv. Augustina u Velikoj. Susret je vodio Marijan Pavelić, prefekt u Kolegiju Požeške biskupije, a sudjelovali su ministranti iz Župe Blažene Djevice Marije iz Nove Kapele, Župe sv. Nikole biskupa iz Pleternice i Župe sv. Nikole biskupa iz Podgorača.

Tema trodnevnog programa bila je »Euharistija« te su kateheze, igre i duhovni sadržaji bili zamišljeni kao svojevrsna priprava sudjelovanje ministranata u Požegi na slavlju Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa 24. rujna ove godine. Prvoga dana nakon smještaja i međusobnog upoznavanja, voditelj Pavelić je ministrantima održao katehezu o značenje i strukturu svete mise. Potom su animatori susreta, učenici iz požeškog Kolegija, Leon Fogadić i Antonio Kljajić podijelili ministrante u radne skupine u kojima su iznosili ono što u katehezi naučili, a na kraju je održan mrežni kviz koji je bio prigoda provjeriti kako su i u kojoj mjeri ministranti usvojili ponuđene sadržaje. Slobodno vrijeme sudionici susreta pretežno su koristili za druženje, šetnju, sportska natjecanja i društvene igre.

Vrhunac dana bilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Augustina, a dan se završio video projekcijom filma »Bog nije mrtav« redatelja Harolda Cronka. Program drugoga dana započeo je svetom misom u kapeli sv. Ivana Krstitelja u prirodi na podnožju Papuka. Ministranti su potom pod vodstvom rendžera prošli poučnom stazom parka prirode Papuk te razgledali Stari grad iz 13. stoljeća i Tauberove stijene, najstarije metamorfne stijene u Hrvatskoj. U popodnevnom dijelu programa održane su praktične kateheze o liturgijskom ruhu i posuđu, izmoljena je sv. krunicu kod vanjskog oltara Gospe Lurdske, a nakon večere održan je malonogometni turnir. Posljednji dan susreta nakon euharistijskog slavlja ministranti su slušali predavanje o službama i karizmama u Crkvi te je održan završni kviz provjere naučenoga. Potom je provedena anketa o susretu te su svim sudionicima podijeljena priznanja.