BISKUP ŠKVORČEVIĆ KRSTIO PETO DIJETE U NOVOGRADIŠKOJ OBITELJI KANTOR

U župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice u Novoj Gradiški, 27. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojega je krstio dječaka Luisa, peto dijete Tomislava i Dijane Kantor. S njim su koncelebrirali župnik Ivan Štivičić, i Želimir Žuljević, ravnateljem Katoličke osnovne škole u Požegi. Pozdravljajući nazočne vjernike biskup je rekao da je došao u njihovu župu radovati se životu petog djeteta u obitelji Kantor, i iskazati poštovanje roditeljima koji se opredjeljuju za život, i na taj način služe hrvatskoj i Božjoj budućnosti.

Na početku homilije biskup se zanimao kod nazočnih jesu li si kad postavili pitanje kojim putem idu kroz život. Osvrnuo se na naviješteni ulomak iz Knjige postanka o prijeporu između Abrahama i Lota oko pašnjaka za njihova stada, te istaknuo Abrahamovu mudrost kad je svom nećaku Lotu, umjesto da se svađaju, predložio da se dogovore tko će na koju stranu svijeta krenuti, odnosno kojim će putem nastaviti svoj život. Naglasio je da je Abraham prepustio Lotu da bira prvi, i ovaj je izabrao bolju, plodniju zemlju, a da se Abraham zadovoljio skromnijim rješenjem. Ustvrdivši kako Abraham i Lot nisu krenuli samo različitim zemljopisnim putovima, nego i različitim putovima savjesti, podsjetio je nazočne da je Lot na koncu završio među zlim stanovnicima Sodome, dok je Bog Abrahamovu velikodušnost, poniznost i vjernost nagradio najvećim bogatstvom, a to je blagoslovljeno potomstvo, učinivši ga ocem mnogih naroda. Istaknuvši kako je Abrahamov primjer izazovan i danas, da se na svoj način ostvaruje u obitelji Kantor koja je krenula putem služenja životu te se opredijelila za peto dijete, svjesna da će time možda biti materijalno siromašnija, ali abrahamovski bogata potomstvom koje je najveće blago. Kazao je kako to danas osobito osjećamo u Hrvatskoj gdje je sve manje potomstva i iz koje mladi iseljavaju. Čestitao je obitelji Kantor što je krenula težim, ali blagoslovljenijim putem služenja životu, a ne putem sebičnosti. To je uski put koji vodi u život, o kojem govori Isus u današnjem Evanđelju. Lot je širokim putem otišao u propast zajedno sa Sodomom, a Abraham je kroz uska vrata vjernosti Bogu i žrtve ušao u život. »Volio bih i želio kad bi ovdje u Novoj Gradiški i u cijeloj Hrvatskoj bilo više vjernički raspoloženih duša koje razumiju Božje naume o nama, i postaju spremne živjeti vjernost Bogu i kroz žrtvu, kako bi se i među nama moglo ostvariti Božje bogatstvo života«, kazao je biskup. Osvrnuvši se na tzv. »bijelu kugu« koja je u zemljom bogatoj Slavoniji značila opredjeljenje za manje djece, da bi ljudima ostalo više zemlje, biskup je ustvrdio da nismo postali sirotinja onda kad smo ostali s malo zemlje, nego kad se među nama smanjio broj djece. Pozvao je nazočne na molitvu da im Bog po zagovoru Marije, koju u ovoj župi štuju kao Kraljicu Svete Krunice, podari pravo raspoloženje u srcu i prave misli u pameti, da se mognu opredjeljivati za ono što je dobro, vrijedno, Božje, i istinski ljudsko.
Na svršetku slavlja biskup je čestitao roditeljima na krsnom preporođenju malog Luisa i pozvao ih da ga od sada uvijek gledaju u tom Božjem svjetlu te mu pomognu da raste do one razine koju nam je Isus Krist omogućio kad je za nas umro. Rekao im je da budu ponosni što su se svojim opredjeljenjem za život svrstali na Božju stranu te na njih i na sve nazočne zazvao Božji blagoslov. Nakon mise susreo se sa članovima obitelji Kantor, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci uručio darove a roditeljima novčani prilog.