OSAMDESETA OBLJETNICA SESTARA PRESVETOG SRCA ISUSOVA U SLATINI

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 2. srpnja misno slavlje u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini prigodom proslave 80. obljetnice djelovanja časnih sestara Presvetog Srca Isusova u tom gradu. Dobrodošlicu mu je uputio župnik Dragan Hrgić zajedno s mladima koji su mu uručili darove. U ime sestara Družbe Presvetog Srca Isusova biskupa je pozdravila časna majka Nives Stubičar, izrazivši radost što se odazvao njihovu pozivu da danas predvodi zahvalno euharistijsko slavlje u Slatini. U znak zahvalnosti darovala mu je misnicu i dvije svijeće: jednu s njegovim biskupskim grbom, a drugu s grbom njihove družbe, rekavši da mu sestre tim skromnim darovima žele čestitati tri jubileja: 45. obljetnicu svećeništva, 20. obljetnicu biskupstva i 20 obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije Zahvalila je Bogu što je kroz to vrijeme podržavao i pratio sestre u njihovu djelovanju, a onda i mnogim generacijama Slatinčana koji su s ljubavlju i posebnom naklonošću primali sestre, pomagali im, s njima dijelili dobro i zlo i s njima zajedno molili. Riječ zahvalnosti uputila je svim župnicima i kapelanima slatinske župe, osobito sadašnjem župniku Draganu Hrgiću, koji su surađivali sa sestrama i s njima se zajedno suočavali s raznim izazovima u pastoralnom radu.
Biskup je u svojoj uvodnoj riječi rekao da je došao radovati se sa Slatinčanima i s njihovim časnim sestrama povodom 80. obljetnice njihova djelovanja u Slatini. Kazao je kako u ovom slavlju ne želimo u prvom redu govoriti o godinama, nego o dragocjenoj baštini prisutnosti sestara Družbe Presvetog Srca Isusova i evanđelju koje su po nadahnuću svoje Majke utemeljiteljice, Službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić nastojale u Slatini svjedočiti u služenju čovjeku, osobito najmanjem. Čestitao je sestrama na svemu dobru koje su tijekom 80 godina učinile u Slatini. Podsjetio je da se danas u susjednoj župi Nova Bukovica održava slavlje mlade mise, i pozvao nazočne da u zahvalnost Bogu za služenje sestara ovdje u Slatini pridruže i zahvalnost za mladog svećenika Ivana Ereiza koji prinosi Bogu svoju prvu misnu žrtvu. Naglasio je kako su sestre dvadeset godina od svoga osamdesetogodišnjeg djelovanja u Slatini ugradile u Požešku biskupiju, te ustvrdio da bi bez njihove karizme ova mlada mjesna Crkva bila siromašnija. Izrazio je radost što su sestre u mogućnosti i nadalje ostati u Slatini, pozvavši nazočne na molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja.
U homiliji biskup se zanimao kako su sestre doputovale danas iz Rijeke u Slatinu, jesu li pomalo umorne od puta i kako podnose ljetnu vrućinu, izrazivši uvjerenje da im unatoč svemu ne nedostaje pozornosti duha za Boga i njegovu naviještenu riječ. Spomenuo je da je prošloga petka predstavljena knjiga o sestarskih osamdeset godina u Slatini, da su u njoj nabrojeni podatci koje nazivamo povijesnima, ali da iza svega toga postoji jedna pozadina koju ne znamo opisati, ne uspijevamo do kraja dohvatiti, ustvrdivši da nam naviještena Božja riječ pomaže otkriti joj otajstvene dimenzije u koje se po ovom slavlju želimo uključiti.
Potom je biskup na primjeru utemeljiteljice sestara Družbe Presvetog Srca Isusova predstavio kako je Bog u pozadini naših ljudskih sudbina i životnih zbivanja. Jedna riječka djevojka, kazao je, odlučila je osnovati družbu sestara Presvetog Srca Isusova, nakon što je uronjena u Božji svijet promišljala o sebi, o svojoj budućnosti i o životu ljudi na ovim našim prostorima po Božjim mjerilima, o kojima Isus govori u današnjem evanđeoskom ulomku. Pojašnjavajući ta mjerila, biskup je rekao da nas je Isus želio upozoriti na opasnost da naša ljubav, ta najveća moć našega duha – ukoliko nije poslagana u ljestvicu na čijem je prvom mjestu Bog, a onda iza njega otac, majka, sin ili kćer – bude usmjerena na ono što je sebično, kratkoročno i kratkovidno. Ako stavimo oca ili majku prije Boga, nećemo dovoljno dobro ljubiti ni oca ni majku, urušit će se Božji sustav, u kojem nas je smislila i u život pozvala Božja ljubav. Rekao je da danas na poseban način želimo zahvaliti Službenici Božjoj Majci Mariji Krucifiksi Kozulić što je imala srce pozorno za ono što je Bog o nama objavio u Isusu Kristu, i što je bila na svoj način prorok, jer je stavila Boga na prvo mjesto, razmišljala o sebi i svijetu Božjim mislima, donosila zaključke u svjetlu Božjega Duha. Kazao je da je tako u njoj bilo živo ono što je u krštenju postala, kako nas u drugom današnjem čitanju poučava sv. Pavao: dionikom Isusova proročkog, svećeničkog i kraljevskog poslanja. Protumačio je kako je ona u toj osjetljivosti za Boga utemeljila sestarsku zajednicu koja je istom proročkom osjetljivošću započela služiti čovjeku, te u različitim povijesnim – nerijetko teškim – okolnostima služila čovjeku i Božjoj ljubavi kojom je u Isusu Kristu slomio i samu smrt te nam darovao puninu života. Zaključio je biskup kako u djelu Majke Marije Krucifikse Kozulić prepoznajemo Boga na djelu koji usred povijesti naše ljudske nemoći izvodi svoju povijest spasenja i daje smisao našem postojanju. Biskup je istaknuo kako je služenje sestara Službenice Božje Marije Krucifikse ugrađeno u požešku mjesnu Crkvu, u kojoj živimo i ostvarujemo svoju pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi, što ćemo o 20. obljetnici njezina utemeljenja na poseban način očitovati Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom. Rekao je da se iz navedenih razloga raduje sestarskom sudjelovanju u tom događaju.
Na koncu misnog slavlja biskup je rekao kako nam je uvijek lijepo s našim slatinskim sestrama, a osobito danas kad su okupljene u velikom broju na čelu sa časnom majkom Nives koja je porijeklom iz ovih krajeva, i koja je više od deset godina služila u Slatini. Još jednom je sestrama čestitao njihov jubilej, a nazočni su njegovu čestitku popratili burnim pljeskom. Biskup je dodao i svoju zahvalnost na lijepim riječima koje su mu na početku slavlja uputili župnik i časna majka, kao i na darovima koje su mu uručili. Pozvao je sestre na slavlje Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa, idućega 24. rujna u Požegi. Zahvalio je svim slatinskim svećenicima koji su kroz minulih 80 godina surađivali sa sestrama: od Julija Bürgera, Stjepana Mičevića i Franje Udovičića, koji su preminuli, preko Vladimira Škrinjarića do sadašnjeg župnika Dragana Hrgića. Kad jedni druge prihvaćamo, podupiremo, jedni drugima se radujemo i surađujemo onda je u tome sigurno prisutan Božji blagoslov, rekao je biskup, i nad sestarsku zajednicu te sve vjernike obiju slatinskih župa zazvao Božji blagoslov.