OPROŠTAJ S PRVOM GENERACIJOM UČENIKA KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE U POŽEGI

U ponedjeljak, 3. srpnja, u Dvorani sv. Terezije Avilske održana je svečana akademija i podjela svjedodžbi učenicima prve generacije Katoličke osnovne škole u Požegi, u prisutnosti učenika, njihovih roditelja i drugih uzvanika među kojima je bio i biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević.

Program je započeo državnom himnom i pjesmom „Aleluja” koje su izveli članovi zbora osmih razreda pod vodstvom prof. Ljube Šolić. Potom se prisutnima obratio ravnatelj škole Želimir Žuljević, izrazivši radost zbog uspješnog završetka školovanja prve generacije učenika Katoličke osnovne škole u Požegi. Poseban pozdrav uputio je osnivaču biskupu Antunu Škvorčeviću, zahvalivši mu na svim nastojanjima koja čini na području odgoja i obrazovanja, osobito za Katoličku osnovnu školu u Požegi, njezine učenike i djelatnike. Riječi zahvale uputio je i prvom ravnatelju, sadašnjem predstojniku Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivici Žuljeviću na radu i zalaganju osobito u prvim godinama djelovanja škole. Srdačne riječi zahvale i poticaja uputio je učenicima osmih razreda koji završavaju svoje osnovnoškolsko obrazovanje i poželio im da ih sve buduće staze kojima će kročiti, vode na pravi Put.

Učenik Bruno Pavičić recitirao je potom pjesmu Ratka Zvrke „Tvoja staza”, a učenica Lucija Morvaj pročitala je svoja razmišljanja na temu završetka osnovnoškolskog obrazovanja i nekog novog početka koji će uvijek nositi neizbrisivi trag Katoličke osnovne škole u Požegi. Potom su se učenicima osmih razreda s nekoliko poticajnih misli obratile njihove razrednice Romana Thür i Ljuba Šolić. Uslijedile su dodjele nagrada i priznanja među kojima su nagrađeni najbolji učenici generacije Lucija Morvaj i Nikola Ognjenčić, po izboru razrednog vijeća i učenika. Šimun Banović nagrađen je za 5,00 prosjek u svih osam razreda, a isti je učenik proglašen i za sportaša generacije. Luka Mršić nagrađen je za izniman doprinos Školi, a Leonarda Zelenika za višegodišnje uređivanje školskog lista „Emanuel”. Također su prigodno nagrađeni i svi oni koji su svih osam godina završili s odličnim uspjehom, kao i prva generacija članova pjevačkog zbora koji su prije tri godine osvojili zlatnu medalju na državnom natjecanju zborova u Varaždinu. Nakon dodjele priznanja, nagrada i svjedodžbi, prisutni su pogledali film koji je pripremila učiteljica Barbara Drežnjak u suradnji s učenicima osmih razreda.

Na koncu se prisutnima obratio i biskup Antun Škvorčević. Kazao je kako ga raduje završetak osnovnoškolskog obrazovanja prve generacije učenika Katoličke osnovne škole u Požegi, s kojom je ona započela djelovati te im je čestitao na uspjesima o kojima se na ovom oproštajnom susretu govorilo. Nadovezujući se na film koji je prikazan, istaknuo je kako je vidljiv fizički rast učenika, od nejake djece u prvom razredu škole do gotovo odraslih mladića i djevojaka.

Rekao je kako je uvjeren da su pri tom rasli i iznutra na duhovnoj razini po Božjoj blizini u kojoj se odvijalo njihovo školovanje i odgoj u Katoličkoj školi te je poželio da se to nastavi i tijeku njihova daljnjeg života. Zahvalio je svima koji su osam godina ugrađivali sebe u odgoj i obrazovanje učenika, osobito roditeljima i učiteljima na čelu s prvim ravnateljem Ivicom Žuljevićem i njegovim nasljednikom Želimirom. Podsjetio je na riječi učenice Lucije Morvaj, izgovorene na ovoj priredbi, da će i dalje 8 b razred ostati njezin razred, i kazao da će on sve osmoškolce prve generacije Katoličke škole u Požegi zadržati u pamćenju, u toplini svoga srca i u molitvi, jer oni ostaju za njega uvijek „naši učenici”. Završio je riječima: „Dragi osmoškolci! Volimo vas, jer vas voli Bog! Neka su s njegovim blagoslovom sretni vaši daljnji životni koraci”.