Zajednički pastoralni programi tijekom ljeta 2017.

Tijekom ljeta jubilejske 20. godišnjice utemeljenja Požeške biskupije i u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres odvija se više zajedničkih pastoralnih programa o kojima bih Vas želio obavijestiti, te pozvati i potaknuti da na njima u duhu svećeničke eklezijalnosti zajedno s povjerenim vam vjernicima sudjelujete.

1. U Domu sv. Augustina u Velikoj od 3. do 5. srpnja održavaju se duhovne vježbe za vjeroučitelje laike u osnovnim i srednjim školama te odgojiteljice u vjeri. Voditelj duhovnih vježbi je p. Hrvoje Mravak DI, vjeroučitelj u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku.

2. U srijedu, 5. srpnja 2017. navršava se dvadeset godina kako je sv. Ivan Pavao II. utemeljio Požešku biskupiju i imenovao njezina prvog biskupa u osobi Antuna Škvorčevića. Toga dana u 18.30 sati u požeškoj Katedrali biskup Antun će predvoditi zahvalno euharistijsko slavlje, na kojem će, uz spomenute jubileje, proslaviti i 45. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja.

3. U subotu, 5. kolovoza 2017. misama zahvalnicama za domovinu u svim župama Požeške biskupije proslavit ćemo Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Toga dana misu zahvalnicu za domovinu, za poginule i nestale hrvatske branitelje u požeškoj Katedrali u 9.00 sati predvodit će dijecezanski biskup.

4. Kao i prijašnjih godina, od 6. do 10. kolovoza 2017. u Domu Sv. Augustina u Velikoj održat će susret svećeničkih aspiranata Požeške biskupije. Na završetku susreta aspiranti će u Požegi sudjelovati na proslavi blagdan sv. Lovre, zaštitnika naše Biskupije.

5. U predvečerje blagdana sv. Lovre, u srijedu 9. kolovoza 2017. karitasovi volonteri s mladima iz župa grada Požege te aspiranti i bogoslovi naše Biskupije u 19.00 sati sudjelovat će na molitvenom bdijenju u crkvi sv. Lovre.

6. Na blagdan sv. Lovre, u četvrtak, 10. kolovoza 2017. središnje biskupijsko slavlje u svečevoj crkvi u Požegi u 10.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Budući da je sv. Lovro i zaštitnik našega Biskupijskog Caritasa, na slavlju će s drugim vjernicima sudjelovati i Caritasovi volonteri iz svih naših župa, biskupijski stipendisti, korisnici Caritasove kuhinje u Požegi a nakon slavlje će za njih u Dvorani Sv. Terezije biti priređen prigodni program, na kojem će između ostalog biti otvoren natječaj za stipendije Biskupijske zaklade za pomoć studentima i učenicima u školskoj godini 2017./2018.

7. Od 10. do 13. kolovoza 2017. u Domu Sv. Augustina u Velikoj održat će ljetni susret bogoslova Požeške biskupije, koji počinje u predvečerje svetkovine sv. Lovre, s bdijenjem u požeškoj crkvi sv. Lovre.

8. Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, u utorak 15. kolovoza 2017. obitelji s brojnom djecom hodočaste u voćinsko svetište. Svečano euharistijsko slavlje u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Na Veliku Gospu vjernici iz župa Kaptolačkog dekanata hodočaste u Veliku, i ondje slave euharistijsku postaju u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres. Također na Veliku Gospu vjernici iz župa Pakračkog dekanata hodočaste u Pakrac, i ondje održavaju euharistijsku postaju u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres.

9. Na blagdan sv. Roka, u srijedu, 16. kolovoza 2017. vjernici iz župa Virovitičkog dekanata hodočaste u Viroviticu, i ondje slave euharistijsku postaju svoga dekanata u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres.

10. U nedjelju, 20. kolovoza 2017. u Voćin kreću hodočasnici pješaci iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata. U požeškoj crkvi sv. Lovre u 14.00 sati primit će blagoslov, i pod vodstvom vlč. Marijana Pavelića nastaviti hod prema Stražemanu, gdje će sudjelovati na euharistijskom blagoslovu prigodom završetka dana župnog klanjanja. Sutradan, u ponedjeljak, 21. kolovoza, u 5.00 sati ujutro nastavljaju s drugim hodočasnicima hod prema Voćinu.

11. U ponedjeljak, 21. kolovoza 2017. u svim našim župama slavimo blagdan Gospe Voćinske, a vjernici iz župa Požeškog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste u Voćin, i ondje slave svoju regionalnu, odnosno arhiđakonatsku euharistijsku postaju u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres. Središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup. Na svršetku misnog slavlja uslijedit će euharistijska procesija sa službom svjetla u zajedništvu s Marijom, euharistijskom Ženom.

12. Od 23. do 30. kolovoza 2017. u Pleternici se održava Devetnica Gospi od Suza. Svake večeri je sveta misa u 19.00 sati. Prije svete mise je duhovni predprogram s moljenjem svete krunice, a nakon mise Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.

13. U ponedjeljak 28. kolovoza 2017. prije početka nove školske godine vjeroučitelji Požeške biskupije okupit će se u crkvi sv. Lovre, na svoju euharistijsku postaju u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres, gdje će dijecezanski biskup predvoditi misno slavlje u 10.00 sati. Nakon misnog slavlja u Dvorani Sv. Terezije Avilske vjeroučiteljima će biti podijeljeni kanonski mandati za poučavanje vjeronauka.

14. U četvrtak, 31. kolovoza 2017. slavimo blagdan Gospe od Suza, hodočašće u Pleternicu i ujedno euharistijska postaja Pleterničkog dekanata u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres. Misno slavlje u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup, a na svršetku svete mise uslijedit će euharistijska procesija sa službom svjetla u zajedništvu s Marijom, euharistijskom Ženom.

15. U subotu, 2. rujna 2017. u Dvorani bl. Alojzija Stepinca, s početkom u 9.30 sati održat će se skupština svih svećenika Požeške biskupije u neposrednoj pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres.

16. U četvrtak, 7. rujna 2017. u predvečerje blagdana Rođenja BDM Male Gospe, hodočašće na Gospino Polje (kod Bilog Briga), i ujedno euharistijska postaja Novokapelačkog dekanata u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres, gdje misno slavlje u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Nakon misnog slavlja euharistijska procesija sa službom svjetla.

17. Iste večeri, u četvrtak 7. rujna 2017. u 19.00 sati misno je slavlje u Kutjevu u čast Gospe Kutjevske s euharistijskom procesijom nakon toga, a na blagdan Rodenja BDM, 8. rujna u 11.00 sati slavlje predvodi dijecezanski biskup.

18. Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije — Malu Gospu, u petak, 8. rujna 2017. vjernici iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata hodočaste u Voćin, i ondje održavaju svoju regionalnu, odnosno arhiđakonatsku euharistijsku postaju u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres. Svetu misu u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup, a potom će uslijediti euharistijska procesija sa službom svjetla u zajedništvu s Marijom, euharistijskom Ženom.

19. Kako je na svetkovinu Pedesetnice u Proglasu Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije najavljeno, obred otvorenja Kongresa bit će u subotu, 23. rujna 2017. u 19.00 sati ispred požeške crkve sv. Lovre. Nakon obreda otvorenja, sudionici slavlja, predvođeni mladima iz cijele naše Biskupije, u procesiji će se uputiti u Katedralu na službu večernjih hvala. Potom će mladi scensko-glazbenim programom pred Katedralom podsjetiti na dvadesetogodišnji hod Požeške biskupije. U 21.00 sat uslijedit će noćno klanjanje pred presvetim u Katedrali, na kojem će se izmjenjivati mladi iz deset dekanata naše Biskupije.

20. Kongresno postajno euharistijsko slavlje u nedjelju, 24. rujna 2017. na katedralnom trgu u 10.00 sati predvodi kardinal Stanislaw Dziwisz, tajnik pape Ivana Pavla II., vjerni pratitelj i najbliži suradnik svetog utemeljitelja naše Biskupije, u zajedništvu s mjesnim biskupom, biskupima iz Hrvatske i inozemstva te brojnim svećenicima. Na kongresnom slavlju će sudjelovati predstavnici svih razina vjernika iz svake župe Požeške biskupije, predvođene svojim svećenicima. Ponajprije liturgijski službenici, ministranti, lektori i pjevači, potom članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, članovi Djela za duhovna zvanja, molitvenih zajednica, udruga i pokreta, obitelji s brojnom djecom, ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, učenici i djelatnici katoličkih škola, vjernici u građanskim udrugama, kulturno-umjetničkim društvima, hrvatskoj vojsci i policiji, vatrogascima i drugim javnim službama. Nakon euharistijskog slavlja uslijed će procesija s Presvetim središtem grada Požege.

Radujući se susretima vjere tijekom ovogodišnjeg ljeta u pripravi za naš Treći biskupijski euharistijski kongres, želim vam mirne trenutke odmora, uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Antun Škvorčević
Požeški biskup