Biskupova sažalnica prigodom smrti fra Bonaventure Dude

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 4. kolovoza fra Iliji Vrdoljaku, provincijalnom ministru Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu sljedeću sažalnicu:
„Fra Bonaventura Duda prešao je jučer s ovoga svijeta k Ocu! Primite izraze moga dubokog kršćanskog suosjećanja, koje svjedočim i svoj braći Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Plemeniti pokojnik bio je čovjek izvanredne osjetljivosti za Božju Riječ, koju je očitovao u svom redovničkom životu, svećeničkom poslanju, znanstvenom proučavanju i fakultetskom poučavanju. U osobnim susretima, u dopisivanju s njime, i u različitim prigodama bio sam ponesen njegovom oduševljenošću Riječju, Isusom Kristom, našim Gospodinom, potaknut na snažnije drugovanje s njime.

Želio bih zajedno s Vama, sa svom Vašom subraćom i drugima koji su poznavali i poštivali fra Bonaventuru, zahvaliti Bogu za dar njegova života. Želio bih pored toga zahvaliti dragom pokojniku za sve ono što je učinio kako bi Hrvatska bila zemlja pozornijeg osluškivanja dubina u koje nas uvodi Božja Riječ, te da i u najmračnijim trenutcima naše nedavne prošlosti ostanemo na obzoru Svjetla i Smisla. Usuđujem se na preminulog fra Bonaventuru primijeniti prorokovu riječ: „Umnici će blistati kao sjajni nebeski svod, i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijeke, u svu vječnost“! (Dn 12,3).

U zajedništvu uskrsne nade i molitve za pokojnog subrata, od srca Vas u Gospodinu pozdravljam.“