Proslava svetkovine Uznesenja Marijina u Velikoj

U Župi Sv. Augustina u Velikoj 15. kolovoza proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo. Tom prigodom su veličkoj Gospi od Utjehe hodočastili brojni hodočasnici, osobito iz Kaptolačkog dekanata koji su ondje proslavili svoju dekanatsku euharistijsku postaju u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres. Svetu misu je predvodio kutjevački župnik Marijan Đukić, a osim domaćeg župnika i dekana Marija Sanića, sudjelovali su i svi svećenici iz Kaptolačkog dekanata te brojni hodočasnici iz Kutjeva, Vetova, Kaptola, Stražemana, Jakšića, Velike i drugih mjesta. Nakon pozdravne riječi domaćega župnika nazočnima se obratio predvoditelj euharistijskog slavlja koji je podsjetio kako na svetkovinu Velike Gospe obnavljamo vjeru da će svaki vjernik poput Marije biti tijelom i dušom uznesen na nebo. Pozivajući se na tradiciju štovanja Blažene Djevice Marije u Hrvata Đukić je ukazao i na činjenicu da je naša najvjernija odvjetnica ovome svijetu rodila Spasitelja, euharistijskog Krista.

U prigodnoj homiliji kutjevački je župnik progovorio o Marijinoj važnoj ulozi u Božjem planu spasenja i povezao ju sa sakramentalnom prisutnošću Krista, naglasivši kako je upravo euharistija izvor i vrhunac kršćanskog života. Na kraju je pozvao sve vjernike da poput Marije vjerno hode k euharistijskom Isusu. Budući da je ovo euharistijsko slavlje priprava Kaptolačkog dekanata za Treći biskupijski euharistijski kongres na kraju svete mise vjernici su svoju vjeru posvjedočili u procesiji kojom su častili Isusa prisutnog u Presvetom Oltarskom Sakramentu a koja je završila molitvom u crkvi.

Svečanoj proslavi prethodila je trodnevna priprava koju je vodio Marijan Pavelić, prefekt Kolegija Požeške biskupije, a kao koncelebranti i ispovjednici sudjelovali su svećenici iz susjednih župa. Treba istaknuti aktivno sudjelovanje svih pastoralnih skupina, a osobito zborova koji su u nedjelju, 13. kolovoza počastili hodočasnike prigodnim marijanskim koncertom koji se održao u crkvi sv. Augustina.