Konferencija za tisak u Požegi

U pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres u ponedjeljak, 11. rujna u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca u Biskupskom domu u Požegi održana je konferencija za tisak na kojoj je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević. Konferenciju je moderirao Marijan Pavelić, povjerenik za medije Požeške biskupije, a pored biskupa govorili su Ivica Žuljević i Krunoslav Siroglavić.

Na početku je Pavelić pozdravio nazočne, zahvalio im za dolazak i suradnju te najavio program i sadržaj konferencije. Podsjetio je kako Požeška biskupija 20. godinu svoga postojanja želi okruniti trećim po redu Biskupijskim euharistijskim kongresom. Potom je zamolio oca biskupa da pojasni nazočnima što je euharistijski kongres i koje je njegovo značenje za ovu mjesnu Crkvu.

Požeški biskup Antun je istaknuo kako katolici „nemaju nečega većega od euharistijskog slavlja u kojem sam Isus Krist, pobjednik nad smrću, snagom svoga Duha uprisutnjuje svoju žrtvu tijela položenog i krvi prolivene na križu. Taj Isusov „za nas“ je nepotrošiv, nastavio je biskup, te Crkva od njega živi, oko njega se okuplja, te se u euharistiji očituje i ostvaruje.“

Nakon ovih uvodnih riječi mons. Škvorčević je istaknuo važnost euharistijskog kongresa i pojednostavnio nazočnima njegovo značenje: „Euharistijski kongres je velika biskupijska misa u Požegi na kojoj će sudjelovati predstavnici svih naših župa, od Virovitice do Našica, od Lipovljana do Broda. Na tome velikom euharistijskom slavlju naše Biskupije podsjetit ćemo se da su župe euharistijske zajednice ugrađene u mjesnu Crkvu, Požešku biskupiju u kojoj ostvaruju svoju pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi.“

Nakon teološkog objašnjenja, požeški biskup je nastavio govoriti o cjelogodišnjem programu održavanja kongresa: „Euharistijski kongres se ne odvija samo dva dana. On se odvijao kroz cijelu godinu na različitim razinama. Prva je razina dublje upoznavanje euharistijskog otajstva. Prošle smo korizme u svim našim župama imali euharistijske kateheze po kojima su se vjernici nastojali dublje upoznati s euharistijskim otajstvom kako bi ga mogli bolje i djelatnije slaviti u svetoj misi, primati u svetoj pričesti, i klanjati se Isusu prisutnom u svetom Otajstvu.“

Biskup je podsjetio kako su već održani kongresi, odnosno euharistijske postaje na župnim, dekanatskim i arhiđakonatskim ili regionalnim razinama te s vjeroučiteljima, mladima, obiteljima itd. U posljednjem dijelu svoga nastupa biskup je spomenuo tko će sve sudjelovati. Na Biskupijski euharistijski kongres okupljaju se vjernici naše Biskupije, a oni pozivaju i druge da im se pridruže kako bi im posvjedočili da mi živimo euharistijsko zajedništvo u svojoj Biskupiji u povezanosti s drugim biskupijama i općom Crkvom, kazao je biskup. Osobito nam je drago da naš Euharistijski kongres predvodi kardinal Stanisław Dziwisz koji je za cijele papinske službe bio tajnik Ivana Pavla II., utemeljitelja naše Biskupije. On će u toj važnoj prigodi biti poveznica sa svim onim što je papa Ivan Pavao II. učinio za našu Biskupiju: kad ju je utemeljio, dao nam za zaštitnika sv. Lovru, okrunio lik Gospe Voćinske i upućivao poticaje prilikom hodočašća i drugih prigoda. Uz kardinala će bit određeni broj biskupa iz inozemstva: Mađarske, Španjolske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske. istaknuo je biskup Škvorčević.

O programu prvoga dana Kongresa 23. rujna, koji je namijenjen prvenstveno mladima, a potom i drugim vjernicima, progovorio je katedralni kapelan Krunoslav Siroglavić. Nakon svečanosti otvorenja Kongresa u 18,30 sati ispred Crkve sv. Lovre vjernici će se procesijom uputiti prema Katedrali gdje će u prisutnosti brojnih biskupa i svećenika sudjelovati u večernjim hvala. Potom će na Trgu sv. Terezije ispred Katedrale započet povijesno-scenski program u kojem će učenici Katoličke gimnazije i drugi mladi kroz glumu, pjesmu, ples i recitacije predstaviti 20-godišnju povijest Požeške biskupije. Nakon toga započinje glazbeno-duhovni program ili koncert duhovne glazbe pod nazivom „Otvorite vrata Kristu“ u kojem će po prvi puta nastupiti Biskupijski zbor mladih i desetak solista koji će izvoditi najpopularniju glazbu hrvatske duhovne scene. O ponoći će započeti euharistijsko klanjanje mladih u Katedrali u kojem će se do jutra izmjenjivati predstavnici mladih raspoređeni prema biskupijskim dekanatima.

Središnje euharistijsko slavlje s procesijom 24. rujna predstavio je prepošt Stolnoga kaptola i katedralni župnik Ivica Žuljević. Ponovio je kako će slavlje na katedralnom trgu predvoditi kardinal Stanisław Dziwisz u zajedništvu s mjesnim biskupom, biskupima iz Hrvatske i inozemstva te brojnim svećenicima. Naglasio je kako će na kongresnom slavlju sudjelovati predstavnici svih razina vjernika iz svake župe Požeške biskupije: liturgijski službenici, ministranti, lektori i pjevači, potom članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, članovi Djela za duhovna zvanja, molitvenih zajednica, udruga i pokreta, obitelji s brojnom djecom, ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, učenici i djelatnici katoličkih škola, vjernici u građanskim udrugama, kulturno-umjetničkim društvima, hrvatskoj vojsci i policiji, vatrogascima i drugim javnim službama. U zaključku izlaganja pojasnio je tehničke i organizacijske pojedinosti koje bi mogle zanimati medijske djelatnike.

Na kraju konferencije novinari su imali mogućnost postaviti pitanja govornicima. Potom je Pavelić zahvalio požeškom biskupu i sugovornicima te je uz tiskane materijale uputio nazočne u djelovanje Informacijskog centra koji će im za vrijeme Kongresa biti na raspolaganju.

Zvučni zapisi govora sa konferencije

Mons. Antun Škvorčević, biskup

Vlč. Krunoslav Siroglavić, katedralni župni vikar

Preč. Ivica Žuljević, prepošt Stolnoga kaptola