Svečani prijem kardinala Dziwisza u Gradskoj vijećnici grada Požege

Uoči svečanosti Otvorenja Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije, u subotu 23. rujna u Gradskoj vijećnici u Požegi priređen je svečani prijem u čast kardinala Stanisława Dziwisza, predvoditelja kongresnih slavlja. Kardinala je pratio biskup domaćin msgr. Antun Škvorčević, a pridružili su im se msgr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije; msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit; msgr. Adolfo Gonzáles Montes, biskup Almeríe, nekoć biskup Avile; msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup; msgr. Joachim Simon dekan Vojnog ordinarijata iz Berlina te svećenici iz požeških župa i središnjih biskupijskih ustanova. U Gradskoj vijećnici primili su ih Darko Puljašić, požeški gradonačelnik i Alojze Tomašević, požeško-slavonski župan u nazočnosti saborskog zastupnika Franje Lucića te drugih gradonačelnika, načelnika općina i predstavnika političkog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života.

U pozdravnom govoru gradonačelnik Puljašić je zahvalio časnom gostu za njegov dolazak u Požegu povodom Trećeg euharistijskog kongresa i 20. obljetnice osnutka Požeške biskupije. U svom kratkom osvrtu na dvadesetogodišnju povijest Požeške biskupije istaknuo je veliki doprinos koji je Crkva kroz Požešku biskupiju dala gradu Požegi na vjerskom, obrazovnom, kulturnom i drugim područjima. Podsjetio je nazočne na riječi biskupa Antuna kako vjernost prijatelju, obitelji, vlastitoj savjesti i dostojanstvu donosi određenu čvrstinu i sigurnost postojanja, ali da vjernost Bogu daje životu pečat vječnosti, te je ustvrdio da se ta vjernost Bogu u gradu Požegi utiskuje u kulturu, knjige, u fasade i vitraje njezinih crkvi. U svom pak govoru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je kardinalu Dziwiszu predstavio požeški kraj i podsjetio na povezanost Republike Hrvatske sa svetim papom Ivanom Pavlom II.

Potom je kardinal Dziwisz nazočnima progovorio na hrvatskom jeziku i izrazio osobitu radost što je na poziv požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića došao u lijepu zemlju Hrvatsku, čije ljepote u posljednje vrijeme prepoznaje sve više njegovih sunarodnjaka koji dolaze u nju ljetovati. Rekao je da im je Stvoritelj podario ne samo čudesna prirodna bogatstva, nego i veličanstvenu povijest koja seže još u antičko doba. »Divimo se vašoj kulturi, umjetnosti, vašim uspjesima u raznim područjima života«, rekao je kardinal, i ustvrdio da danas »Hrvatska zauzima mjesto koje joj pripada u obitelji europskih zemalja«. Podsjetio je na presudnu ulogu koju je sv. Ivan Pavao II. imao u događajima oko međunarodnog priznanja slobodne i neovisne države Hrvatske te za uspostavljanje diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Ustvrdio je da je Hrvatska u Ivanu Pavli II. imala iskrenog i odanog prijatelja, koji je uvijek s radošću primao hrvatske hodočasnike u Rimu i na generalnim audijencijama upućivao im svoju riječ na hrvatskom jeziku. »Moja pustolovina s Hrvatskom započela je upravo zahvaljujući Ivanu Pavlu Drugomu, kojemu sam imao čast služiti čitavog njegovog pontifikata«, kazao je kardinal i naglasio da nikada neće zaboraviti srdačnost koju je hrvatski narod iskazivao Svetomu Ocu«. Podsjetio je nazočne na riječi suosjećanja sv. Ivana Pavla II. s patnjama hrvatskog čovjeka zbog posljedica Domovinskog rata, koje je izrekao prilikom svoga posljednjeg pohoda 2003. godine: »Poznata mi je tvoja snaga, hrabrost i ufanje. Siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da jednom i ti ugledaš bolje dane«, te je zaključio kako vidimo da se ova iskrena i žarka želja koja je izvirala iz Papina srca danas ostvarila.
Gradonačelnik Puljašić i župan Tomašević su kardinalu Dziwiszu uručili prigodne darove, a on je njima darovao medalju sv. Ivana Pavla II. Potom se kardinal Dziwisz u pratnji biskupa Antuna rukovao sa svakim pojedinim od uzvanika te se upisao u spomenicu grada Požege.