Otvorene Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali

Nakon svečanog euharistijskog slavlja na dan obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, 27. rujna, kao dio kulturno-duhovnih programa u prigodi dvadesete obljetnice biskupije te nadolazeće svetkovine sv. Terezije Avilske, otvorene su Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali. Katedralni zborovođa i orguljaš Mario Večerić u prigodnoj je riječi podsjetio na desetu godišnjicu postavljanja novih orgulja njemačkog graditelja Wolfganga Eisenbartha na kor požeške Katedrale kao jednoga od najizvrsnijih instrumenata u ovom dijelu Hrvatske te je predstavio madžarskog orguljaša Sándora Balatonija iz Pečuha koji sovjoim koncertom otvara Orguljaške večeri u Požeškoj Katedrali.

Madžarski vrsni glazbenik izveo je ponajprije iz Virginal Book of Lőcse Choreae Hungaricae, a potom P. Esterházjya, Ave, rosa sine spina; J. S. Bacha, Prelude and Fugue in C major (BMW 547) i Air (NMW 1068/II); J. G. Walthera, Concerto in B minor; F. Mendelssohn Bartholdya, Sonato No. 2 in C minor; B. Bartóka, Evening in Transylvania; F. Liszta, Tu es Petrus i Weimar folksong  te T. Duboisa, In paradisumToccata in G major i Morning passages (The Hours, Dance Nr. 4). Posebno oduševljenje  publike izazvala je izvedba „Tu es Petrus“ Franza Liszta, virtuozna „Toccata in G major“ skladatelja Theodora Duboisa, a napose improvizacija na melodiju biskupijskog gesla „Krist danas i uvijeke“.

Orguljaš Sándor Balatoni rođen je 1983. godine u Pečuhu. Godine 2008. diplomirao je crkvenu glazbu na Mađarskom Institutu za crkvenu glazbu i liturgiju u Budimpešti, dirigiranje je diplomirao na Sveučilištu u Pečuhu, gdje je i magistrirao orgulje 2011. godine. Doktorski studij završio je u razredu profesora Salamona Kampa, a studirao je orgulje i u razredu profesora Davida Higgsa na Eastman School of Music u Rochesteru, NY. Trenutno radi kao naslovni orguljaš i zborovođa Pius crkve u Pečuhu, asistent na odsjeku za orgulje i zborsko dirigiranje na sveučilištu u Pečuhu te kao profesor na umjetničkoj školi Imre Eck.

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se s koncertima Urse Vukman, Krešimira Haasa, Ante Knešaureka, a posljednji u nizu koncerata koji je ujedno Služba večernjih hvala uoči svetkovine sv. Terezije Avilske, predvodit će Katedralni zbor pod ravnanjem Marija Večerića.