U Požegi proslavljen blagdan Sv. Vinka Paulskoga

Na blagdan sv. Vinka Paulskoga, koji se u Požeškoj biskupiji slavi 28. rujna radi svetkovine Obljetnice posvete požeške Katedrale 27. rujna, biskup Antun Škvorčević pohodio je požeški Samostan sv. Josipa sestara Milosrdnica te u njihovoj kapeli slavio svetu misu u zajedništvu sa svećenicima grada Požege i drugim vjernicima. Pozdravljajući nazočne, čestitao je svetkovinu svetog Utemeljitelja sestrama milosrdnicama i prisutnim sestrama Družbe Marijinih sestara od Čudotvorne medaljice. Spomenuo je kako su sestre milosrdnice tijekom 20. godina Požeške biskupije na svoj način ugrađivale svoju karizmu u život ove mjesne Crkve, osobito svojim služenjem u Katedrali. Potaknuo ih je da poput sv. Vinka otvore svoja srca Bogu te ih on ispuni svojom snagom za služenje siromasima i bolesnima.
Biskup je homiliju započeo pitanjem „Sveti Vinko, prisutan si među nama večeras na ovom slavlju iz Božje vječnosti pa te pitam što misliš, o čemu trebamo razmišljati i za što se zauzimati?“ Rekao je da nas on zacijelo poziva: „Ljudi, sestre moje, poslušajte Gospodina Isusa, njegovom se riječju ispunite, euharistijom nahranite i od nje živite“. Spomenuo je kako je upravo iz tog opredjeljenja djelovao sv. Vinko, rođen koncem 16. stoljeća, opterećenom brojnim društvenim i crkvenim krizama. Predan Isusu Kristu bio je sav za ljude, napose za siromašne i bolesne. Osvrćući se na naviješten ulomak iz Izaije Proroka koji govori o razvalinama Jeruzalemskim koje će biti ponovno izgrađene, biskup je kazao kako su one bile posljedica duhovnih i moralnih razvalina u ljudima, te je to primijenio na Vinkovo vrijeme i tadašnju moralnu krizu kojoj je on pristupio vjernošću Bogu i čovjeku te u svojoj skromnosti, opredijeljen za siromahe, učinio više od mnogih tadašnjih moćnika. Biskup je dodao, da čovjek izgrađen po Bogu postaje osposobljen za pravilan pristup drugom čovjeku i materijalnoj stvarnosti. Kazao je da u tom smislu sv. Pavao u današnjem drugom čitanju tumači Korinćanima kako mi istinski jesmo tek u Isusu Kristu i da Bog izabire, one koji su po kriterijima svijeta slabi, nemoćni, prezreni, neplemeniti da bi po njima snagom Isusove ljubavi na križu ostvario svoju pobjedu. U tom je veličina sv. Vinka, istaknuo je biskup te na temelju dnevnog evanđelja pojasnio da je u njemu progovorila suosjećajnost Božja za nas ljude, očitovana u Isusu Kristu i kako je on bio snažan radnik kojeg je Gospodin poslao u svoju žetvu. Zamolio je sv. Vinka da zagovara svoje sestre i sve vjernike kako bi poput njega bili ispunjeni snagom Isusova križa te u današnjem hrvatskom društvu bili njegovi radnici među malenima.
Pri koncu misnoga slavlja biskup je zahvalio sestrama milosrdnicama na svemu što čine, napose za ono što su učinile u proteklim danima proslave Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa. Spomenuo je kako je znakovito da je Požeška biskupija uspostavljena prije 20. godina upravo na blagdan sv. Vinka Paulskoga te je na temelju učenja Drugoga Vatikanskog sabora istaknuo kako se redovnička karizma sestara milosrdnica, Božji dar općoj Crkvi, ostvaruje u požeškoj mjesnoj Crkvi. Poželio im je da poput svoga utemeljitelja, uvijek žive logiku evanđelja, dajući se potpuno u službu za druge, i na taj način ostvare poslanje koje im je povjereno.