Biskup primio učenike prvoga razreda Katoličke gimnazije u Požegi

U petak 6. listopada učenici klasičnog 1.a razreda Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi pod vodstvom vjeroučitelja Marijana Pavelića posjetili su crkvu sv. Lovre gdje ih je primio požeški biskup Antun Škvorčević. Kao i ranijim naraštajima, biskup je ovim činom želio učenicima Katoličke gimnazije posvjedočiti svoje zanimanje i potporu u njihovu nastojanju oko izgradnje u cjelovite osobe.
Na početku susreta vjeroučitelj Marijan Pavelić je zahvalio požeškom biskupu na podršci, blizini i brizi koju iskazuje prema mladima. S izrazima radosti biskup je pozdravio učenike, pojasnio im kako čovjek osim za hranom i materijalnim dobrima u skladu s Božjim kodom utisnutim u dubinu njegova bića čezne da bude ispunjen u svom duhu, u svojoj jedinstvenoj i neponovljivoj osobi onom puninom života koju mu može darovati samo Bog. Kazao je da upravo zbog toga ne smijemo sebe svesti na horizontalu, jer mi konačno pripadamo vertikali koja nas povezuje s onim koji je po riječima sv. Augustina naše sve. Istaknuo je kako je crkva sv. Lovre sa svojom jezgrom iz 13. stoljeća očitovanje čovjeka da i na ovim našim prostorima živi u povezanosti s Bogom i tako ostvaruje smisao svoga postojanja. Na poseban način o tom govore vertikale u arhitekturi gotičke crkve sv. Lovre
Potom im je protumačio povijesno-kulturne vrijednosti crkve sv. Lovre, grada Požege i Požeške biskupije. Istaknuo je da osam stoljeća zidina crkve svjedoči o osam stoljeća duša koje su duhovno rasle i gradile svoj odnos s Bogom, a da današnji vjernici ostvaruju nastavak toga višestoljetnog iskustva. Podsjetio je klasičare da oni pripadaju tom identitetu i ohrabrio ih da se u njem zauzeto izgrađuju i rastu.