Dodijeljene stipendije Požeške biskupije za školsku godinu 2017./18.

Već tradicionalno, pred svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, Požeška biskupija dodjeljuje stipendije učenicima i studentima skromnijeg materijalnog stanja. U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, biskup Antun Škvorčević zajedno s Ivanom Popićem, ravnateljem Caritasa Požeške biskupije i Zaklade za pomoć učenicima i studentima primio je 14. listopada roditelje i one kojima je dodijeljena stipendija za 2017./2018. školsku godinu. Nakon molitve, biskup Antun je pozdravio nazočne roditelje, učenike i studente koji su na natječaju ispunili uvjete Zaklade Požeške biskupije za dobivanje stipendije. Rekao je da se ove godine natjecalo 170 učenika i studenata, od kojih je putem Zaklade odobreno 105 stipendija u iznosu od gotovo 500.000,00 kuna. Obrazložio je kako svi natjecatelji nisu dobili stipendije radi toga što nisu ispunjavali uvjete natječaja, a i zbog toga što su sredstva Zaklade ograničena. Protumačio je da ona namiče sredstva iz bankovnih kamata glavnice, koje su trenutačno niske, te iz godišnjeg doprinosa članova Zaklade, a da većinu iznosa izdvaja Požeška biskupija iz svog proračuna. Rekao je da svakom od nazočnih želi pružiti ruku i time naznačiti da im Crkva ne daje tek materijalnu potporu, nego želi podržati mlade ljude u njihovu nastojanju da se kroz odgoj i obrazovanje izgrade u cjelovite osobe. Posvjedočio je kako to Požeška biskupija čini u svijesti da je ulaganje u mladog čovjeka, ulaganje u ljudsko dostojanstvo i u budućnost Crkve i naroda. Pojasnio je da Biskupija, uz ono što čini za mlade putem Zaklade, nastoji ostvarivati i na druge načine, između ostalog, pokrivajući troškove prehrane i prijevoza učenicima u katoličkim školama, te je ukupno 156 učenika i studenata kojima će se ove školske godine pomagati iznosom od 724.930,00 kn. Tome valja dodati iznos od 150.000,00 kn. koji je pred početak ove školske godine darovan obiteljima s brojnom djecom, što sve zajedno iznosi 874.930,00 kn. Pored toga, nastavio je biskup, Požeška biskupija materijalno pomaže i studentima u svom Domu sv. Antuna u Zagrebu, bogoslovima iz obitelji slabijeg materijalnog stanja te njezina sveukupna pomoć mladima premašuje milijun kuna. Spomenuo je i pojedine projekte Caritasa Požeške biskupije, među kojima je razmjena školskih knjiga te kupovanje paket-poklona knjiga za siromašne obitelji na početku školske godine.
Biskup je još podsjetio na ulaganja u mlade ljude kroz pet katoličkih škola Požeške biskupije, koje trenutačno pohađa gotovo 800 učenika. Dodao je da u obnovu školskih zgrada i njihovu opremu Biskupija ulaže nemala sredstva kako bi djeci i mladima u ovom dijelu Slavonije omogućila školski sustav koji će im uz što kvalitetnije obrazovanje pružiti i odgoj. Kazao je da samo obrazovanje i društvo znanja ne osigurava najbolju budućnost, već to čini društvo u kojem su mladi ljudi uz vrhunsko obrazovanje ujedno i vrhunski odgojeni, kako bi ono znanje što svojim studijem steknu, mogli ispravno primijeniti na korist čovjeka, a ne protiv njega. Naglasio je da najvažnije pitanje našeg života nije što imamo u džepu, nego što imamo u duši, jer naše životno stanje ne ovisi prvenstveno o onome što materijalno posjedujemo, nego kako smo u dubini svoga bića. Odgojem usvajamo vrijednosti po kojima postajemo ispunjeni smislom na razini naše jedinstvene i neponovljive osobe. Materijalno nam je potrebno za dostojan život, ali usrećuje ono što ostvarujemo na razini svoga duha: dobrota, plemenitost, pravednost, ljubav. U tom smislu poželio je mladima da, dok se bore za dobro obrazovanje i stjecanje onoga što im je materijalno potrebno za dostojan život, ne zapuste svoja srca i duše, nego da rastu i u duhovnoj dimenziji svoga postojanja te budu onaj dio mladih naše hrvatske domovine koji zna da postoje tolike druge vrijednosti za koji se isplati živjeti i žrtvovati po primjeru Isusa Krista koji je volio čovjeka i za njega umro, i koji je svojom smrću pobijedio našu smrt. Dragi mladi, gdje god bili kao učenici i studenti, nastojte se povezati s Isusom Kristom u njegovoj Crkvi, i s njime gradite svoj osobni i društveni život, poručio im je biskup. Također ih je pozvao da u Hrvatskoj, u kojoj mnogi nastupaju jedni protiv drugih, oni budu ti koji će ići jedni s drugima i jedni za druge. Obraćajući se roditeljima, poželio im je puno radosti s njihovom djecom, ali i puno strpljivosti, a najviše ljubavi i žrtve. Ustvrdio je da najviše čine za svoju djecu, kad u njih unose toplinu svoje majčinske i očinske brižnosti i ljubavi.
Govoreći o ugovoru koji će stipendisti potpisati, biskup je naglasio da se njime Požeška biskupija obvezuje mjesečno im davati određeni novčani iznos za njihove potrebe, a da oni sa svoje strane nisu obvezni taj iznos vratiti kad završe školovanje, nego se jedino obvezuju da će u povezanosti s Bogom i njegovom Crkvom činiti ono što je za njihovo dobro i dobro drugih. Svoj nagovor biskup je zaključio najavom ponovnog susreta s njima u veljači iduće godine. Potom je ravnatelj Caritasa i voditelj Zaklade Ivan Popić protumačio stipendistima na koji način će im se stipendija dostavljati te je sa svakim od njih potpisao ugovor.