Biskup posjetio Ekumenskog Patrijarha Bartolomeja u Carigradu

Na poziv Njegove Sve-Svetosti Bartolomeja, carigradskog nadbiskupa i ekumenskog patrijarha, požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Ivana Popića boravio je u Carigradu od 18. do 21. listopada. Bio je to prvi pohod jednog hrvatskog biskupa Fanaru, sjedištu ekumenskog patrijarha u Carigradu na njegov poziv, znakovit i po tome što se zbio na početku novog mandata biskupa Škvorčevića u vodstvu Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog. Njegova Sve-Svetost Bartolomej susreo se s biskupom Antunom dva puta u svom domu: 19. i 21. listopada. Na jednostavan i blizak način Patrijarh se zanimao za upravo održani Treći biskupijski euharistijski kongres Požeške biskupije o 20. obljetnici njezina utemeljenja, o ekumenskom stanju u Hrvatskoj i u susjednim zemljama, dotaknuvši se među ostalim i pitanja proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca. Upoznao je svoga katoličkog sugovornika s funkcioniranjem Ekumenskog patrijarhata u posebnim okolnostima u kojima se on nalazi te o njegovim ekumenskim nastojanjima, napose onima s papom Franjom, u kojem daju veliku pozornost i ekološkom pitanju.
Biskup Škvorčević je zahvalio Patrijarhu za poziv da ga posjeti u Carigradu, koji mu je uputio prigodom prošlogodišnjeg posjeta Hrvatskoj i ponovio u uskrsnoj čestitci ove godine. Kazao je da po susretu s Njegovom Sve-Svetošću na Fanaru postaje na svoj način dionikom one povijesti kojoj su bili protagonisti papa Pavao VI. i ekumenski patrijarh Atenagora u svijesti kako ih obvezuje Isusova molitvena želja: „Da svi budu jedno“. Istaknuo je da su oni pokrenuli povjerenje i zajedništvo između dviju Crkava, koje se osobito snažno nastavilo u doba pape Ivana Pavla II. i Njegove Sve-Svetosti. Biskup je izrazio radost što je upravo u to blagoslovljeno doba papa Ivan Pavao II. prije 20 godina osnovao Požešku biskupiju, povjerivši mu službu prvoga njezina pastira. Istaknuo je da je spomen navedene obljetnice proslavljen Euharistijskim kongresom minuloga 24. rujna na kojem su sudionici osjetili i prisutnost Njegove Sve-Svetosti po molitvi i čestitci koju je uputio pisanim putem. Još je dodao kako Patrijarhov prijedlog da biskup nakon Kongresa posjeti Carigrad upravo u tjednu kada slavimo spomendan sv. Ivana Pavla II. ima za njega i Požešku biskupiju nemalo eklezijalno značenje.
Uručujući na dar Patrijarhu prsni križ koji je izradio prof. Hrvoje Ljubić iz Zagreba a na kojem se pojavljuje lik pape Ivana Pavla II., biskup je kazao kako on podsjeća na križ praštanja i pomirenja između dviju Crkava koji su nosili utemeljitelj Požeške biskupije i Njegova Sve-Svetost. Zahvalio je Bogu za ponizno služenje poglavara dviju Crkava u tako velikoj stvari. Biskup je podsjetio da u tom duhu Požeška biskupija, na inicijativu sv. Ivana Pavla II., svake godine prije nedjelje Cvjetnice slavi Dan čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika s pokorničkim bogoslužjem u katoličkoj župnoj crkvi u Jasenovcu, mjestu koje je prošle godine Njegova Sve-Svetost pohodio na poziv Srpske Pravoslavne Crkve. Kazao je kako su toga Dana u molitvu uključene sve žrtve ratova 20. stoljeća, srpske i hrvatske, pravoslavne i katoličke, kao i sve druge a Božjem milosrđu povjereni i oni sinovi jedne i druge Crkve koji s počinili zločine nad nedužnim ljudima. Biskup je Patrijarhu također darovao medalju svoga biskupskog ređenja prije dvadeset godina.
Patrijarh Bartolomej se prisjetio svepravoslavnog Svetog i Velikog Sabora održanog prošle godine na Kreti te je biskupu Škvorčeviću uručio panagiju, prsni križ izrađen tom prigodom kao i medalju 25. obljetnice svoje patrijarhatske službe. Podsjećajući na svoj prošlogodišnji posjet Hrvatskoj, Patrijarh je istaknuo važnost evanđeoskog praštanja i pomirenja koji nemaju alternative, pa ni onda kad se susreće s otporima iz vlastitih redova. Njegova Sve-Svetost oba je susreta s biskupom Škvorčevićem završio zajedničkim objedom.
Gostoljubivost prema hrvatskim uzvanicima Patrijarh je očitovao i tako što im je za vrijeme cijelog njihova boravka u Carigradu stavio na raspolaganje svoj osobni automobil i vozača a za pratnju dao Velikog Arhimandrita i patrijaršijskog arhivara o. Vissariona. Posjetili su patrijarhovu crkvu sv. Jurja na Fanaru u kojoj se dogodio susret između pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore, sve važnije kršćanske tragove u Carigradu iz bizantinskog vremena, među ostalim Aja Sofiju i Manastir Svetog Otkupitelja Chora s izvanredno lijepim mozaicima te Manastir život-darujućeg izvora gdje se nalaze grobovi ekumenskih patrijarha, među kojima i patrijarha Atenagore.
Poseban doživljaj bila je vožnja patrijarhovom brodicom na otok Halkiju na kojem je jedino patrijaršijsko Sjemenište s Teološkom školom, zatvorenom prije 46 godina po odredbi turskih vlasti. U Sjemeništu trenutačno živi monaška zajednica kojoj je na čelu metropolit Burse Elfidoforos, ujedno profesor dogmatike i ekumenske teologije na Teološkom fakultetu u Solunu. Metropolit je u pozdravu na zajedničkom objedu očitovao posebno zadovoljstvo što u svojoj zajednici može ugostiti katoličkog biskupa iz Hrvatske, istaknuvši povijesnu ekumensku otvorenost Sjemeništa, napose prema katolicima. U razgovoru se pokazao dobrim poznavateljem ekumenskog stanja u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na nedavni rat i njegove posljedice, izrazivši nadu da će stradanje pridonijeti zbližavanju Srpske Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve u Hrvatskoj.
Biskup Škvorčević je posjetio i katoličkog apostolskog vikara u Istanbulu, biskupa Rubéna Terrablancu Gonzaleza, koji mu je prikazao život katoličke zajednice u Turskoj od oko 25.000 duša, većinom stranaca, koja se u novije vrijeme povećala s dolaskom prognanika. Istaknuo je kako katolici žive svoju pripadnost Crkvi poput prvih kršćana na unutarnji način, jer im nije dopušteno očitovati se takvima u javnosti. Paradoksalno je što katolici kao stranci imaju škole na njemačkom, francuskom, talijanskom i turskom jeziku, dok domaći pravoslavni ne mogu otvoriti svoju spomenutu Teološku školu na otoku Halkiju.
Tijekom boravka u Istanbulu biskup Škvorčević je među ostalim imao prigodu susresti se u Ekumenskom patrijarhatu s nekoliko metropolita i episkopa iz Turske i Grčke. Razgovarao je i s grčkim veleposlanikom u Turskoj te konzulom Sjedinjenih Američkih država u Istanbulu.
Na kraju svoga boravka u Istanbulu biskup Škvorčević je zahvalio Patrijarhu Bartolomeju za izvanrednu gostoljubivost kojom ga je primio i savršeno organizirani program koji je za njega pripremio i osobno pratio njegovo odvijanje.