Biskup krstio šesto dijete novobukovačke obitelji Gorički

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 28. listopada župu Uznesenja BDM u Novoj Bukovici i u župnoj crkvi predvodio misno slavlje tijekom kojeg je krstio djevojčicu Gloriju, šesto dijete u obitelji Ivana i Martine Gorički. Na početku misnog slavlja rekao je da se želi pridružiti radosti obitelji Gorički zbog šestog djeteta koje su donijeli na krštenje. Naglasio je kako je rođenje novog čovjeka uvijek velik događaj je u njemu Bog očituje svoju stvoriteljsku moć u suradnji s roditeljima. Zahvalio je Bogu za novi dar života, a roditeljima  čestitao što su se opredijelili biti na Božjoj strani.

U homiliji je rekao da danas slavimo dvojicu Isusovih apostola, Šimuna i Judu Tadeja. Apostol Pavao nas u prvom čitanju iz poslanice Efežanima podsjeća kako smo po Isusovom izboru dvanaestorice apostola svi mi pozvani u zajedništvo njegova živog organizma, otajstvenog tijela koje se zove Crkva. Uvjerava nas da nismo nikakvi tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani svetih i ukućani Božji. Drugim riječima, zajedništvo Crkve je slično obiteljskom zajedništvu. Međutim, upozorio je biskup, obitelj može biti loše zajedništvo. Da bi sagrađena kuća postala dom ovisi o ljudima koji u njoj stanuju, to jest o odnosima koje međusobno žive. »Crkva je obitelj u smislu doma, ne zidova, jer u njoj postoji prvi i najmoćniji odnos, a to je odnos Isusa Krista prema nama,  očitovan na križu, njegova ljubav koja pobjeđuje«, ustvrdio je biskup. Govoreći o Crkvi kao obitelji koja je utemeljena na Isusovom činu ljubavi kojim je bio do kraja za nas i pobijedio smrt, biskup je ustvrdio da muž i žena kad u ljubavi žive jedno za drugo, tada njihova kuća nije tek građevina, nego postaje dom. Izrazio je radost što su se supružnici Gorički opredijelili za još jedno dijete, i na taj način omogućili da ljubav progovori životom, a žrtva pobijedi našu ljudsku nemoć.  Podsjetio je nazočne da su i oni krštenjem stavljeni u odnos s Isusom Kristom i da su ušli u zajedništvo Crkve. Hrvatska nema od nekud drugud očekivati nešto ljepše, nego dar života u našim obiteljima. »Kad supružnici koji žive u braku shvate da kuća koju će izgraditi, automobil koji će kupiti, ili bilo što drugo materijalno vrijedi manje od jednog ljudskog života te se opredijele za život, čine najbolji korak, slijede primjer koji nam je Isus dao na križu, vjeruju moći ljubavi i svoju žrtvu ulažu u pobjedu života«, zaključio je biskup. Rekao je da će mala Glorija kroz krštenje ući u zajedništvo Isusove ljubavi na križu, neće ostati tuđinac ni pridošlica na ovoj zemlji, nego će postati »domaća« u Isusovoj kući, u zajedništvu njegove Crkve.                            

Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima Gorički što je njihova kći Glorija po krsnom preporođenju ušla u dinamizam Isusove ljubavi na križu te ih potaknuo da je nastoje zajedno s drugom djecom što bolje kršćanski odgojiti. Zahvalio je župljanima za njihovo sudjelovanje na Trećem biskupijskom euharistijskom kongresu prije mjesec dana po kojem je Bog unio u naša srca ono što nas u Duhu Svetom  najsnažnije povezuje u našoj mjesnoj Crkvi. Na obitelj Gorički i na sve obitelji s brojnom djecom zazvao je Božji blagoslov.

Nakon svete mise biskup se u župnom domu susreo sa članovima spomenute obitelji, zanimao se za njihov život, djeci je podijelio darove a roditeljima novčani prilog.