Biskup u Kaptolu krstio šesto dijete obitelji Šljivička

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 4. studenog župu Sv. Petra i Pavla Apostola u Kaptolu i u župnoj crkvi predvodio misno slavlje tijekom kojeg je krstio dječaka Huberta, šesto dijete Krešimira i Silvije Šljivička. Uz njega krstio je i djevojčicu Ines, drugo dijete Maria i Katarine Jurić. Na početku misnog slavlja spomenuo je da su sinoć u požeškoj Katedrali lovci proslavili svoga nebeskog zaštitnika sv. Huberta, a danas je obitelj jednoga lovca na krštenje donijelo dječaka koji se zove Hubert, pripomenuvši da je rođenje novog čovjeka najradosniji događaj u Hrvatskoj. Čestitao je roditeljima i zahvalio im na njihovoj opredijeljenosti za život.

Na temelju prvog čitanja iz poslanice Rimljanima, u kojem Pavao s ponosom za sebe kaže da je Židov koji voli Isusa Krista i žali što ga mnogi njegovi sunarodnjaci odbijaju te nisu postali dionicima njegove pobjede nad smrću, biskup je u homiliji ustvrdio da čovjek bilo koje rase ili nacije, zvanja ili staleža ima mogućnost po krštenju biti uveden u onu puninu života koju je on ostvario na križu i biti uzdignut na najvišu razinu očovječenja. Naglasio je da su Hubert i Ines rođeni u svijetu ranjenom negativnošću, zlom i prolaznošću, ali da ih  Isus Krist svetim krštenjem liječi od te ranjenosti i čini dionicima svoje pobjede nad smrću te da je to njihova prava sudbina.

Biskup se osvrnuo na Isusovu preporuku u današnjem evanđelju o zauzimanju posljednjeg mjesta pri pozivu na gozbu ili svadbu.  Kazao je da Isusova riječ nadilazi pitanje građanske pristojnosti  i duboko zadire u pitanja našega ljudskog postojanja. Svjedoci smo, istaknuo je, kako  ljudi za sebe žele prva i najčasnija mjesta na društvenoj ljestvici te nastoje to ostvariti putem bogatstva, političke moći ili na neki drugi način. Ustvrdio je da su navedene obitelji svojim opredjeljenjem za rađanje djece – jedna šestoga, a druga drugog djeteta – po nekim ljudskim mjerilima izabrale zadnje mjesto. Tvrdnju je potkrijepio činjenicom da je malo onih koji se u našem društvu dive supružnicima koji se odlučuju rađati brojnu djecu, a da je puno više onih koji smatraju da je u najmanju ruku nerazborito, ako ne i ludo imati više od dvoje djece. Međutim, nastavio je biskup, takvim svojim opredjeljenjem ovi roditelji slijede primjer Isusa Krista, Sina Božjega koji nije izabrao prvo, nego posljednje mjesto kad je dragovoljno prihvatio da kao žrtva mržnje bude odbačen i na koncu osuđen na sramotnu smrt na križu, i u to zadnje, odbačeno mjesto unio najveću Božju moć, a to je ljubav, i tako pobijedio smrt. Biskup je ustvrdio da ljubav ne gleda na sebe nego je  služenje drugome, ona je na neki način biranje zadnjeg mjesta, da bi pobijedio život i tako osvojila prvo mjesto.  Ohrabrio je roditelje da se ne boje biti zadnji u Hrvatskoj po ljudskim sudovima, jer im po Božjim mjerilima ljubavi pripada prvo i najčasnije mjesto. Poželio je da bude blagoslovljeno sve što će u svojoj žrtvi i ljubavi učiniti za svoju djecu, da ona rastu u blizini Božjoj i u zajedništvu s Isusom Kristom, i da na taj način već ovdje na zemlji postanu dionici onog zajedništva koje nam je Isus Krist priskrbio za vječnost.

Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao supružnicima Šljivička i Jurić na krsnom preporođenju njihove djece, što su nazočni popratili pljeskom. Župljanima kaptolačke župe zahvalio je za sudjelovanje na Trećem biskupijskom euharistijskom kongresu minuloga 24. rujna.

Nakon svete mise biskup susreo s članovima spomenutih  obitelji, zanimao se za njihov život, djeci je podijelio darove a roditeljima novčani prilog.