Susret trajne formacije svećenika Zapadno-slavonskog arhiđakonata u Novskoj

Susret permanentne formacije svećenika Zapadno-slavonskog arhiđakonata Požeške biskupije održan je 14. studenog u Dvorani Župe Sv. Luke Evanđelista u Novskoj. Program je započeo molitvom Trećeg časa. Pozdravljajući biskupa Antuna Škvorčevića i svećenike Novljanskog i Pakračkog  dekanata, arhiđakon Matija Juraković podsjetio je da se ovaj susret održava  na spomendan sv. Nikole Tavelića, prezbitera i mučenika, prvoga kanoniziranoga sveca hrvatskog naroda, u godini u kojoj smo različitim događanjima proslavili 20. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije, od kojih je najsnažniji bio Treći biskupijski euharistijski kongres minuloga 24. rujna. Zahvalio je domaćem župniku Milanu Vidakoviću što je ustupio prostor za ovaj susret. Predstavio je svećenike koji su slijedom novoga rasporeda svećeničkih službi ovoga ljeta otišli iz  Arhiđakonata, a novima je izrazio dobrodošlicu.

Nadovezujući se na spomendan prvoga hrvatskog sveca Nikole Tavelića, biskup je u uvodnoj riječi kazao da je papa Pavao VI. smatrao ga prikladnim proglasiti svetim, i na taj način potaknuti Hrvate da vjeruju  u mogućnost svoje svetosti. Ustvrdio je da u biblijskom smislu biti svet znači biti odvojen, odijeljen, i da je u tom smislu svet najprije Bog, jer je on odvojen i iznad prolaznosti našega svijeta, drugačiji od nas. Međutim, naglasio je biskup, i mi ljudi čeznemo za drugačijim, višim, boljim, istinskijim životom kojega nam je svojom mukom, smrću i uskrsnućem omogućio Isus Krist. To znači da mi po zamisli Božjoj ne pripadamo ovozemaljskoj stvarnosti, nego njegovoj. Susreti trajne formacije žele nam posvijestiti ono što mi jesmo s polazišta vjere, sa stanovišta Božjih. Ustvrdio je da je Euharistijski kongres bio događaj na kojem smo omogućili Isusu Kristu da snagom svoga Duha unese u nas novo svjetlo, poveže u jedno, obdari novom pokretačkom snagom. Zahvalio je svećenicima što su oduševili vjernike da okupljeni iz svih župa Požeške biskupije budu sudionici kongresnog slavlja, i što se na taj način očitovalo naše eklezijalno »mi«, naša crkvena osobnost na tragu onoga što o Crkvi kao mističnoj osobi govori II. vatikanski sabor. Rekao je da će i na ovom susretu, kako je to u nas uobičajeno, biti predstavljeni noviji crkveni dokumenti, s naglaskom na ono što je važno za svećeničku duhovnost i njihovu pastoralnu djelatnost.

Potom je Oliver Kranjčić, upravitelj Župe Sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi i pastoralni suradnik u Župi Uznesenja BDM u Pakracu, prikazao pripremni dokument XV. Opće redovite skupštine Biskupske sinode pod naslovom »Mladi, vjera i razlučivanje zvanja«, nakon čega je uslijedila rasprava o mogućnostima unapređenja župnog i biskupijskog pastorala mladih. U nastavku susreta Anto Ivić, upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru, prikazao je dokument Kongregacije za kler »Dar svećeničkog zvanja. Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis. Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi«. U raspravi su razmotrene nove mogućnosti  pastorala duhovnih zvanja na župnoj i na biskupijskoj razini, napose uvođenja Djela za duhovna zvanja u sve župe, razgovaralo se o požeškom Kolegiju za svećeničke aspirante te o radu s ministrantima. Zatim je biskup Antun ukratko prikazao Motuproprij pape Franje Magnum principium o promjenama u kan. 838 Zakonika kanonskoga prava s obzirom na liturgijske tekstove, objavljen 3. rujna ove godine.

U završnom dijelu susreta svećenicima su priopćene informacije o biskupijskom hodočašću u Lurd sljedeće godine i kolektama „Petrov novčić“ te „Božji grob“ za koje smo primili zahvalu Svete Stolice. Bilo je govora i o određenim problemima financijske naravi, kao i o propisnom vođenju matica i parica. Susret je završio zajedničkom molitvom u župnoj crkvi Sv. Luke Evanđelista.

Tijekom popodneva biskup je u pratnji Krunoslava Jurakovića, duhovnika Katoličke osnovne škole u Novskoj pohodio tu Školu i susreo se s njezinim učenicima i djelatnicima na čelu s ravnateljicom s. Jelenom Krilić.