Susret crkvenih pjevačkih zborova u Požegi

Članovi crkvenih pjevačkih zborova iz različitih župa Požeške biskupije okupili su 25. studenog na svom godišnjem susretu u Požegi, prigodom blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe. Na susretu je sudjelovao zbor župe Duha Svetoga iz Požege s voditeljicom Elizabetom Štancl, zbor župe sv. Leopolda Mandića iz Požege s voditeljicom Anom Komarić, zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Našica s voditeljem Marijanom Slakićem, zbor župe Marije Kraljice i sv. Jurja iz Davora s voditeljicom Marijom Filipović, zbor župe sv. Terezije Avilske iz Požege s voditeljem Antonom Hećimovićem, Katedralni zbor s voditeljem Mariom Večerićem, zbor župe Presvetog Trojstva iz Daruvara s voditeljicom Vandom Cegledi, zbor župe sv. Barbare iz Jakšića s voditeljicom Lidijom Pecko i zbor župe sv. Josipa iz Lipovljana s voditeljem Josipom Horvatom. Program je započeo u Katedrali molitvom sv. Ceciliji i sv. Tereziji Avilskoj, a nakon toga pjevači su se uputili u obližnju Dvoranu sv. Terezije gdje su se zborovi pjesmom predstavili jedni drugima. Nakon glazbenog programa uslijedila je sveta misa u crkvi sv. Lovre koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, a pjevanjem su ravnali Mario Večerić, katedralni zborovođa i orguljaš, i Josip Prajz, zborovođa i orguljaš u Kaptolu. Biskup je pjevačima izrazio dobrodošlicu, istaknuvši da su se pridružili osamstoljetnoj hvali Božjoj koja odjekuje u ovoj starodrevnoj crkvi sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije. Zahvalio im je na svemu onome što nastoje činiti u svojim župama, pjevajući u svetim slavljima. Kazao je da je to sasvim posebno služenje u Crkvi, kojim pomažu vjernicima da što dublje budu dionicima otajstava koja slave.

Na temelju svetih čitanja biskup je u homiliji progovorio o mjerilima po kojima netko živi. Rekao je da nam prvo čitanje iz Prve knjige o Makabejcima predstavlja poganskog kralja Antioha IV. koji zbog nezasitne težnje za bogatstvom osvaja i pljačka susjedne zemlje i narode, pa i sam jeruzalemski hram. Na kraju života, ponižen i napušten od svih sam uviđa da je ostao iznutra opustošen, čovjek prazna i jadna srca jer je živio po krivim, sebičnim mjerilima. Aktualizirajući to starozavjetno iskustvo, biskup je upozorio da se i nama danas u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama zapadnog svijeta, nameću mjerila i kriteriji koja se uglavnom odnose na gospodarski napredak, ne uzimajući u obzir da je čovjek u svom srcu i savjesti izmjeren Božjim mjerilima, te ga život po njima jedino može učiniti duboko ispunjenim i sretnim bićem.

Kazao je da u evanđelju susrećemo saduceje koji niječu uskrsnuće te Isusu argumentiraju ženom udavanom sedam puta uz pitanje čija će ona biti o uskrsnuću. U svom odgovoru Isus im je protumačio kako i s obzirom na brak postoje Božja mjerila po kojima se nakon uskrsnuća živi poput anđela, na višoj razini postojanja, gdje nema više muško-žensko, nego novo stvorenje. Biskup je istaknuo da je ljubav Božje mjerilo, po kojoj i brak u svojoj ovozemaljskoj stvarnosti postaje predokus čovjekove pune ostvarenosti u zajedništvu vječne Božje ljubavi koja ne pozna granica.

Ustvrdio je kako je sv. Cecilija živjela po mjerilu Isusove ljubavi kojom je u svojoj muci i msrti na križu pobijedio smrt, nije se dala zavesti mjerilima rimskog cara i njegovih vojnika, nego se odlučila u potpunosti mu pripadati kao njegova zaručnica. Dodao je kako je povijest zapamtila da se u trenutku kad je Cecilija po mjerilu ljudske mržnje i sebičnosti bila progonjena i ubijana čula pjesma i radost, jer ne može nestati onaj tko ljubi i tko je sebe povjerio Bogu. Kazao je pjevačima da oni na svoj način u pjevanju žive po mjerilima Božjim koja ih uvode u dubinu, sklad i ljepotu postojanja, te da njihovo srce ne ostaje ojađeno i prazno poput Antiohova. Zahvalio im je što se svojim pjevanjem u svetim slavljima pridružuju pjesmi sv. Cecilije, te ih potaknuo da i dalje radosna srca požrtvovno pomažu sudionicima euharistijskih slavlja da do njih dopre mjera Isusove ljubavi koja se u misnoj žrtvi obnavlja. Zahvalio im je što su tim raspoloženjem sudjelovali na slavlju Trećeg biskupijskog euharistijskog kongresa u Požegi o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije.
Na svršetku misnog slavlja biskup je kazao pjevačima da je njihovo sudjelovanje na Euharistijskom kongresu u rujnu ove godine bio na neki način susret zborova o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije te je stoga bilo ponešto upitno ovo tradicionalno okupljanje prigodom blagdana sv. Cecilije. Istaknuo je da radi toga njihov dolazak u Požegu zavrjeđuje posebnu pohvalu, koju im je posvjedočio poveljom Priznanja.