Apostolski nuncij u Republici Srbiji posjetio Požegu

Srijemska biskupija nalazi se na području Republike Srbije a crkveno pripada Đakovačko-osječkoj metropoliji. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i požeški biskup Antun Škvorčević smatrali su radi toga važnim da  apostolskog nuncija u Beogradu Luciana Surianija bolje upoznaju s Metropolijom te su ga pozvali da posjeti njihove mjesne Crkve. Apostolski nuncij Suriani odazvao se na poziv te je u pratnji tajnika Apostolske nuncijature u Beogradu Filippa Colnago, 28. studenog posjetio Đakovo, a 29. studenog Požegu.

Biskup Antun Škvorčević primio ga je zajedno s nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem u Biskupskom domu te mu prikazao povijest Katoličke Crkve na području zapadne i srednje Slavonije gdje se prostire Požeška biskupija. Predstavio mu je među ostalim i Stari Grad u Kaptolu, sjedište srednjovjekovnog Požeškoga zbornog kaptola sv. Petra, gdje je u 18. stoljeću stolovao srijemski biskup do ujedinjenja Srijemske biskupije s Đakovačkom ili bosanskom biskupijom 1773. godine. Istaknuo je kako je ovaj prostor, zajedno sa Srijemskom biskupijom tijekom povijesti bio  crkveno jedinstven te da se to na neki način ostvaruje i sada u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini, premda Srijemska biskupija nije u sastavu Hrvatske biskupske konferencije nego Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. Razgovarali su i o odnosu Katoličke Crkve u Hrvatskoj sa Srpsko Pravoslavnom Crkvom te ekumenskim nastojanjima nakon nedavnoga rata.

Biskup Škvorčević je s apostolskim nuncijem i đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom posjetio Katoličku osnovnu školu i Katoličku gimnaziju, gdje su ih dočekali djelatnici i učenici na čelu s Ivicom Žuljevićem, predstojnikom ureda za Katoličke škole. Potom su razgledali crkvu sv. Lovre, Katedralu, Riznicu Katedrale, Dom pape Ivana Pavla II., Kolegij i Dijecezanski muzej.