Djeca s posebnim potrebama na slavlju sv. Nikole u požeškoj Katedrali

U predvečerje spomendana sv. Nikole Biskupa, 5. prosinca požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali na kojem su sudjelovali članovi Udruge roditelja djece s posebnim potrebama »MI« iz Požege. Koncelebrirali su Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i katedralni župnik, Ivan Popić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije te drugi svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova. Pozdravljajući nazočne biskup je izrazio radost što je večeras zajedno s njima u Katedrali, jer ih u ovom slavlju očekuje onaj isti Isus Krist, pobjednik nad smrću, kojem je sv. Nikola služio svojom plemenitošću i dobrotom. Pozvao ih je da mole sv. Nikolu da Isus očituje svoju moć u svakome od njih, osobito u onima koji su nemoćni tjelesno ili na drugi način.

U homiliji se osvrnuo na naviješteni ulomak iz Knjige proroka Izaija, u kojem je prorok slikom mladice koja klija iz starog i oronulog panja objavio veliku istinu da je Bog moćan u stanjima najveće nemoći očitovati snagu života. Rekao je da se ta istina na svoj način očitovala u vrijeme u kojem je živio sv. Nikola, kad je Crkva Isusova od 313. godine nakon godina progona kršćana mogla slobodno rasti i razvijati se, i da to popraćeno novim progonima i mučeništvima traje već dvije tisuće godina, do danas. Podsjetio je da se taj rast Crkve najprije očitovao na području vjere, i da je sv. Nikola kao biskup grada Mire doprinio tome kad je kao sudionik prvog općeg saboru u Niceji 325. godine, zajedno s ostalim pravovjernim biskupima ispovjedio vjeru u božanstvo Isusa Krista. On je znao, ustvrdio je biskup, da je vjera u Isusovo božanstvo moć koja može čovjeka izbaviti iz stanja nemoći. Kao dokaz te tvrdnje biskup je podsjetio na glasoviti događaj kad je Bog po moćnoj molitvi sv. Nikole utišao valove i spasio putnike jedne lađe koja se našla na uzburkanom moru, zbog čega ga kršćanski vjernici časte kao zaštitnika pomoraca.
Rast Crkve očitovao se i na području morala, čemu je sv. Nikola također doprinio brojnim dobročinstvima, od kojih je glasovito ono koje je učinio kad je materijalno pomogao trima sestrama iz jedne siromašne obitelji kako bi imale novca za miraz i mogle se dostojno udati, spriječivši na taj način da one zbog neimaštine budu osuđene na život u nemoralu. Vrjednije je živjeti pošteno, nego imati puno nepoštenog bogatstva, jer čovjeka više usrećuje kad živi pošteno u siromaštvu, nego kad živi nepošteno u bogatstvu, ustvrdio je biskup. Naglasio je da se i u tom krije mudrost života koju je Bog Otac sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima, kako veli Isus u ulomku današnjeg evanđelja. Ustvrdio je da su nazočni roditelji i njihova djeca s posebnim potrebama također ti »maleni« o kojima Isus govori. Istaknuo je da u suvremenom društvu impresionira ono što je zdravo, moćno i uspješno, dodavši da Bog onima koji su pritisnuti različitim nevoljama i možda bez ozbiljnijeg obrazovanja daruje nutarnju sposobnost da vide smisao i veličinu života i u bolesti i trpljenju, te čuju dublje nego oni koje nazivamo uspješnima. Zamolio je Gospodina da po zagovoru sv. Nikole roditeljima daruje sposobnost razumjeti koliko je dragocjeno njihovo služenje i ljubav koju iskazuju svojoj djeci, a njihovoj djeci da podari snagu nositi križ svoje bolesti.

Na svršetku misnog slavlja biskup je nazočnima čestitao blagdan sv. Nikole, a katedralnom zboru mladih zahvalio što su žrtvovali svoje vrijeme te došli na ovo slavlje i uljepšali ga svojim pjevanjem. Potom je u Dvorani sv. Terezije Avilske izveden prigodni glazbeno-scenski program koji su priredili učenici Katoličke osnovne škole predvođeni profesoricom Ljubom Šolić. Na kraju programa došao je sv. Nikola koji je djeci udruge »MI« darovao prigodne poklone što ih je priredio Caritas Požeške biskupije.